La plaça Major de Banyoles estava plena de gom a gom. Banderins penjats per tot arreu, estelades omplint els balcons i més de 3.000 persones agrupades cridant a ple pulmó el ja conegut càntic d'"In-inde-independència" i rebent amb grans aclamacions els representatnts del Junts pel Sí. A només tres setmanes de les eleccions la candidatura va aconseguir dur a terme un acte d'allò més exitós a la capital del Pla de l'Estany.

La primera a parlar va ser Anna Caula, número 2 a Girona, que va fer un paral·lelisme ja utilitzat altres vegades sobre l'esforç d'un equip esportiu i la dificultat del procés independentista. Seguidament li va prendre la paraula Anna Simó, número 13 de Barcelona, que va assegurar que "estan passant coses molt grosses i molt grans i per aquest motiu toca dir prou".

El més aclamat, però, va ser el president de la Generalitat, Artur Mas. Amb gran part del públic dempeus per fer-li fotografies, el número 4 de la candidatura va començar el seu discurs parlant sobre algunes preocupacions referents al procés que li havien arribat en el cas que Catalunya fos independent. "Sé que els autònoms, els pensionistes... esteu preocupats i és normal perquè des de Madrid ens amenacen". "Amores que matan, no?" va afegir, "però si ens en sortim aquest 27-S no deixarem ningú penjat i com a president de la Generalitat us asseguro que les coses les farem ben fetes".

Artur Mas es va mostrar satisfet amb els resultats obtinguts de moment. "Tenim llista, tenim programa i tindrem la victòria el 27-S, i fins i tot una mica més enllà tindrem la llibertat d'aquest país". Mas va acabar els parlaments fent referència al problema que colpeja amb força la comunitat europea: els refugiats. "Ens hem acostumat tant a veure imatges tan dures que al final potser ens podem tornar una mica insensibles. Hem de construir un país que sigui sensible amb els problemes de l'actualitat". Les paraules van ser rebudes amb molts aplaudiments per part dels assistents.

Lluís Llach va agafar la paraula després de Mas i va començar traient un riure al públic dient "amb 67 anys tinc una mica de pressa, però ho estic aguantant emocionat. Li he dit al meu cos que almenys aguanti fins al dia 28". El número 1 de la llista per Girona va tornar a encendre el públic de Banyoles en pronunciar les paraules "mai més serem súbdits", que va ser rebut amb crits d'"Independència" i "visca Catalunya".

El darrer a parlar va ser el número 1 per Barcelona, Raül Romeva, el qual va fer molta incidència sobre la vessant més europea. "Europa no pot expulsar un país. Si algú volgués expulsar Catalunya d'Europa hauria de reconèixer que Catalunya és un Estat i per tant tornem al principi, en què no podria". Va remarcar que gran part del problema es deu a una gran desinformació, "La importància d'explicar és vital, s'ha de fer entendre a la gent per què volem el que volem fer".

En l'acte també hi van assistir diverses personalitats com Marina Geli, Irene Rigau, alguns candidats de la zona i l'alcalde de la població, Miquel Noguer.