Nova investigació a la Diputació de Girona. L´Organisme de Salut Pública de la institució, Dipsalut, va obrir el passat 31 d´agost un expedient pels pagaments de quatre màsters d´Esade. La investigació se centra en la despesa d´aquesta formació, rebuda per un alt càrrec i tres més de confiança de Dipsalut en els dos últims mandats de l´ens. D´una banda, entre el 2007 i el 2011, Marc Alabert -que llavors feia de gerent de la institució de Salut Pública- i Natàlia Alcaide -que ocupava la secretaria de Presidència de Dipsalut- van cursar el màster en direcció pública «Executive Master in Public Administration», impartit per Esade-Universitat Ramon Llull.

En els dos casos es tractava de càrrecs de confiança nomenats per Josep Marigó (PSC). D´altra banda, en el mandat 2011-2015, Jordi Brunet -que ha estat el gerent de Dipsalut- i Àfrica Masó -que ha fet de coordinadora de Presidència d´aquest ens- també han rebut la formació del mateix màster. Brunet és funcionari de la institució i Masó és càrrec de confiança (des del juliol, ocupa la plaça d´assessora de ple a la corporació provincial per CDC).

L'expedient

El passat 31 d´agost, el vicepresident de l´Organisme de Salut Pública Dipsalut de la Diputació de Girona, Josep Maria Corominas, juntament amb el secretari Jordi Batllori, van signar el decret d´inici de l´expedient que ha de determinar si l´aprovació de la despesa d´aquests quatre màsters fets per personal de l´ens s´ajusta a la normativa. Segons el decret, l´expedient s´ha obert «per indicació de la Presidència» de la corporació provincial.

D´aquesta manera, la investigació de l´Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona pretén determinar si la despesa dels quatre màsters d´Esade compleix amb la normativa sobre el personal de les administracions públiques.

Per això, «per indicació de la Presidència de la Diputació», Dipsalut ha obert l´expedient per aclarir si l´aprovació dels pagaments d´aquesta formació externa -per a funcionaris, directius i eventuals de l´ens- s´ajusta a la normativa. El tècnic de gestió administrativa de Dipsalut serà qui haurà d´emetre un informe al respecte.

Ara bé, una auditoria de l´exercici de l´any 2013 de la institució de Salut Pública ja alertava d´una despesa total de 19.600 euros en aquests màsters de direcció pública. L´auditoria, de l´empresa Faura-Casas, advertia que la formació externa feta a instàncies dels treballadors havia de ser considerada formació externa no professional.

Així, segons una resolució del 2011 sobre el personal de Dipsalut, els treballadors que sol·liciten formació externa no professional poden tenir un ajut econòmic (per part de l´ens) de, com a màxim, 600 euros. Per aquest motiu, l´auditoria qüestiona que la institució de la Diputació de Girona assumís una despesa superior en els quatre màsters d´Esade. Malgrat tot, el gener d´aquest any Dipsalut va fer un altre pagament corresponent a la despesa d´inscripció dels màsters fets per Brunet i Masó.

«Algú ha expressat dubtes»

Segons el tríptic d´enguany d´Esade Business School, el cost de la matrícula d´aquest màster en direcció pública és de 14.900 euros. El vicepresident de Dipsalut, Josep Maria Corominas, va assegurar ahir que s´ha obert aquest expedient perquè «algú ha expressat dubtes». Corominas va negar que l´auditoria alertés d´una irregularitat i va considerar que, en tot cas, «adverteix d´un sistema de pagament no correcte».

Tot i això, el vicepresident de l´ens no va entrar en detalls i va destacar que «seran els tècnics els que ho explicaran». «No dubto que hem seguit la normativa», va afirmar Corominas, que va afegir: «És costum de Dipsalut facilitar formació als seus treballadors». Corominas va explicar que aquesta investigació «no té res a veure» amb l´entrada de Pere Vila a la presidència de la Diputació.