El govern català va tornar a incomplir ahir el pagament de la factura dels medicaments a les farmàcies, després que a l'agost tampoc abonés la factura pendent, de manera que ja acumula amb elles un deute de 20,5 milions d'euros amb el Col·legi de Farmacèutics de Girona.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) havia d'haver fet efectiu aquest dilluns la factura dels medicaments que els farmacèutics van dispensar al juliol, que en el cas de la demarcació de Girona puja a 10,5 milions, però ha incomplert de nou el termini per problemes de tresoreria.

Aquest nou impagament se suma al que ja té pendent del mes de juny, que és de 10 milions, i que el Catsalut hauria d'haver pagat el passat 5 d'agost.

Pel que fa al conjunt del Principat, el deute total de l'administració catalana amb els apotecaris és de més de 236 milions d'euros actualment.

Segons va informar ahir el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, les factures són de 115 milions en el cas de la del juny i 121,5 en el cas del juliol.

La mitjana actual amb la qual la Generalitat està pagant és de 55 dies respecte a la data de pagament que marca el concert -el dia 5 de cada mes- i tres mesos després que s'hagin dispensat els medicaments a les farmàcies.

Davant d'aquesta situació, els representants dels farmacèutics reclamen que s'acabi amb els retards que pateixen des de fa quatre anys.

A més, els farmacèutics demanen que sigui una prioritat per a les administracions complir les obligacions de pagament «en àmbits de vital importància com és el de l'accés als medicaments per part dels pacients».