Més de 12.400 gironins estan en llista d'espera per a sotmetre's a una intervenció quirúrgica. Segons les dades del Servei Català de la Salut (CatSalut), a finals de juny d'aquest any, sis gironins esperaven una operació de cirurgia cardíaca; 194, un procediment oncològic, 4.190, una intervenció de cataractes, de pròtesi de maluc o de genoll i 8.014 alguna de les operacions amb un temps d'espera no garantit però sí amb un termini de referència, i que van des de les varices i les artroscòpies a les vasectomies, el cateterisme cardíac o les histerectomies.

Aquesta és la primera llista d'espera que es publica segons els nous criteris de la conselleria. Fins ara, Salut establia que catorze procediments diferents havien de ser prioritaris i que, en aquests casos, no es podia superar el mig any d'espera per ser operat. Entre els anomenats procediments garantits hi havia, per exemple, les operacions de pròtesis de maluc o genoll, les intervencions per cataractes o les circumcisions.

Seguint els criteris que Salut feia servir fins ara, a juny de 2015, 5.844 pacients de la regió sanitària de Girona esperaven un dels antics catorze procediments garantits, amb una demora d'entre 135 i 153 dies. En el mateix període de l'any passat, eren 7.825 les persones de la demarcació que estaven pendents de passar pel quiròfan i el temps de demora era de 5,1 mesos.

Al febrer, però, el CatSalut va anunciar una actualització de la relació d'aquestes intervencions, passant de 14 a 27 la llista d'operacions garantides. Amb el canvi, es van prioritzar els temps d'espera per a les cirurgies cardíaques valvulars i coronàries (amb un màxim de 3 mesos) i de càncer (45 dies per 22 procediments oncològics), mentre que només es mantenien els sis mesos en les intervencions de cataractes, maluc i genoll. Segons va informar llavors Salut, la resta d'intervencions no urgents es prioritzen en funció del criteri clínic amb l'objectiu que cap pacient esperi més d'un any.

Amb les dades actualitzades del juny, els malalts cardíacs de Girona han d'esperar uns 26 dies per a ser intervinguts; els pacients oncològics esperen una mitjana de 22 dies i els que necessiten una operació de cataractes o una pròtesi de genoll o de maluc, 153 dies.

Pel que fa al temps mitjà de demora per a les operacions amb terminis de referència segons priorització mèdica, a la regió sanitària de Girona és de 135 dies, per sota de la mitjana catalana, de 211. Per centres, l'hospital amb més temps d'espera és el Trueta (191 dies) i els que en tenen menys són l'hospital de Campdevànol (38 dies) i el de la Garrotxa (55).