La Diada traspassa fronteres i arriba a la premsa internacional

12.09.2015 | 00:00
BBC: «Manifestació massiva dels independentistes».

La premsa internacional ja es va començar a fer ressò de la Via Lliure i a publicar imatges i vídeos de la manifestació d'aquesta Diada. Les edicions digitals van començar a fer una ràpida difusió de l'esdeveniment català als mitjans més importants dels seus països. «Manifestació massiva dels separatistes catalans», titulava la BBC, que al seu portal web de notícies parlava només de «desenes de milers» de manifestants.
També la RAI italiana va informar que «desenes de milers han sortit al carrer a Barcelona per la festa nacional de Catalunya, que aquest any coincideix amb l'inici de la campanya per unes eleccions regionals en què els secessionistes són els grans favorits». «Una gran multitud, vestida de blanc, ha desbordat la Meridiana, la gran avinguda que creua 5,2 quilòmetres de la capital catalana», es podia llegir al seu portal de notícies. Il Corriere della Sera i La Repubblica també ho van destacar a les seves respectives pàgines web.
El francès Libération va publicar en el seu portal una fotografia de la Via Lliure sota el titular «Els independentistes catalans desfilen en nom de la República» i qualificava la manifestació «d'èxit». El seu enviat especial, François Musseau, assegurava que els organitzadors «han aconseguit el seu objectiu: l'avinguda Meridiana, que travessa Barcelona, s'ha convertit en una marea humana, un mosaic de colors representant cadascun dels valors de la virtual República catalana: concòrdia, dignitat, transparència» en «una metàfora del que, segons ells, ha de ser el camí que portarà a la secessió d'Espanya». Libération compta «almenys un milió» de manifestants.
Al belga Le Soir, la Via Lliure es va convertir en la primera notícia destacada en portada. «Els independentistes catalans s'aboquen als carrers de Barcelona». «Centenars de milers es manifesten en suport de les llistes que advoquen per la secessió, per a disgust del govern de Rajoy».
La notícia sobre la Via no només va ser d'allò més comentada a Europa, sinó també arreu del món. «Porta d'entrada a la República catalana: centenars de milers es manifesten per la independència a Barcelona», titulava també com a primera notícia destacada el portal de Russia Today. «Unes 500.000 persones s'havien registrat per participar en l'acte proindependència, però les fotografies i vídeos fan pensar que són molts més els que han inundat els carrers de Barcelona», va informar.
El mitjà àrab Al-jazeera va fer una anàlisi més profunda del perquè del moviment independentista a Catalunya i fins i tot dels actes previs a la Diada celebrats el dia anterior a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Finalment l'americà New York Times també va parlar del procés i ho complementava amb una foto de la Meridiana plena.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema