Dilmé defensa el transvasament del Roine com a solució per al Ter

El cap de llista d'Unió repta Junts pel Sí a posicionar-ne i explicar quina és la seva proposta perquè "Barcelona no continuï bevent del riu"

12.09.2015 | 14:50

El cap de llista d'Unió per Girona, Xavier Dilmé, defensa el transvasament del Roine com a "única solució estructural" per garantir el cabal del Ter. Dilmé lamenta que, si hi torna a haver una sequera com la del 2008, "ens trobaríem en la mateixa situació d'aleshores". El cap de llista creu que el nou contracte de concessió (que limita l'extracció a 166 hectòmetres cúbics per any) "només és paper", i que en una situació de contingència, "es tirarà de decrets d'urgència" que l'incompliran. Unió admet que la solució del Roine és costosa, però diu que és "la definitiva perquè el Ter pari de desembocar a Barcelona". Dilmé també ha reptat Junts pel Sí a posicionar-se i explicar la seva proposta per al Ter.

Xavier Dilmé ha escollit un escenari eloqüent per presentar la seva proposta per garantir el cabal del riu. El cap de llista d'Unió per Girona ha anat aquest matí fins a la Gola del Ter, on hi ha la desembocadura, per defensar que el transvasament del Roine és "la solució definitiva" perquè l'àrea metropolitana de Barcelona "continuï bevent" del riu.

Dilmé ha lamentat que, després que l'episodi de sequera del 2008 fes saltar les alarmes, no s'hagi fet res per solucionar la problemàtica que viu el riu. "Si l'any que ve o l'altre tornem a tenir manca de pluja, ens trobarem exactament igual que aleshores", ha dit el cap de llista d'Unió.

Per a Dilmé, el nou contracte de concessió que es va signar el 2013 a la xarxa Ter-Llobregat tampoc arregla res. "El paper ho aguanta tot, però a efectes pràctics, si la Llei del Ter que data del 1959 no s'ha acomplert, això encara es farà menys", creu el número 1 d'Unió. "De moment, tot això és un bla-bla-bla; no ens serveix dir que s'ha limitat per llei l'extracció màxima, perquè en un cas de sequera extrema tots sabem que els decrets d'urgència es van fent sobre la marxa", ha dit.

Per a Unió, altres solucions com la interconnexió de conques o les dessalinitzadores -"el seu cost de manteniment és insuportable", precisa Dilmé- només servirien per posar pegats. "Podem fer solucions parcials, però l'única estructural per garantir el cabal del Ter és el transvasament del Roine", indica Xavier Dilmé.

Electricitat, gas i també aigua

El cap de llista admet que l'obra seria costosa, però també precisa que es podria fer mitjançant fórmules públicoprivades. "És veritat que hi ha pros i contres, però el transvasament és la solució definitiva, i de la mateixa manera com portem llum i gas d'altres llocs, també podem portar-ne aigua", indica Xavier Dilmé.

"Volem que el Ter pari de desembocar a Barcelona i ho faci on ho ha de fer, que és a la Gola; per això, durant la propera legislatura, des d'Unió ens comprometem a impulsar mesures parlamentàries i pressionar al Govern perquè es faci", ha subratllat. Xavier Dilmé, en aquest punt, tampoc s'ha estat d'interpel·lar directament a Junts pel Sí i al seu cap de llista per Girona, Lluís Llach, dient-li que expliquin quina és la seva proposta per garantir el cabal del Ter.

"Com a fill de Verges, per on passa el riu, li demano que es posicioni i que ens digui com pensen solucionar el retorn de l'aigua del Ter", ha dit el cap de llista d'Unió. I ha conclòs: "De fet, suposem que no han parlat del tema des de Junts pel Sí perquè ERC sempre s'ha oposat a la solució definitiva que proposem nosaltres, i que CiU va defensar".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema