La tradicional ofrena de cada any a Sant Feliu de Guíxols a la tomba de l'expresident Josep Irla va tenir ahir un to més reivindicatiu i de caire polític. Així, aprofitant el primer dia de la campanya del 27-S, els representants de les diferents institucions presents (Generalitat, Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà i l'Ajuntament) no van deixar passar l'oportunitat per enviar un missatge sobre la transcendència d'aquestes eleccions. «Que els catalans puguem escollir de manera democràtica i pacífica amb el nostre vot el que volem que sigui Catalunya és el fet més important de tots aquests 300 anys», va manifestar el delegat del Govern català a Girona, Eudald Casadesús, que va voler destacar la capacitat «d'integració» del poble català. «Catalunya és una nació i ho continuarà essent mentre els catalans ho vulguin», va assenyalar el delegat de la Generalitat, que va afirmar: «Podem fer un país millor». A més, va animar tothom a votar el 27 de setembre.

En el cas del president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, va tenir paraules de record per a Irla. «Sento respecte i admiració per un empordanès amb gran vàlua i sentit de la responsabilitat», va assegurar. En aquesta línia, va animar els catalans a «donar continuïtat al sentit de nació» que va defensar Irla des de l'exili. «Ha de ser un exemple per construir un país més just, lliure i democràtic», va afegir Català.

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, també es va referir a la importància de les eleccions del 27-S perquè, tal com va apuntar, fan que la Diada sigui «encara una mica més especial». Per això va voler destacar: «Hem de reivindicar els principis democràtics de voler expressar a les urnes allò que volem ser; ho farem d'una manera pacífica i democràtica per donar una lliçó al món».