Les campanyes no només es fan amb mítings ni amb grans discursos. El carrer, fora de les grans ciutats i els actes organitzats per entitats, és un espai idoni per fer arribar el missatge polític i, fins i tot, per... omplir l'estómac. Ho saben bé els candidats del PP i del PSC per a aquestes eleccions, Enric Millo i Rafel Bruguera, respectivament. Ahir, ambdós van acudir al dinar popular que la Casa Cultural de Andalucía de Figueres organitzava. En aquests àpats saben bé que la conversa és distesa i que, de ben segur, es pot esgarrapar algun vot. Per això, els populars no van escatimar recursos i, aprofitant l'avinentesa, van convidar el president del PP andalús, Juan Manuel Moreno. Bruguera, en canvi, va fer-ho amb els regidors del PSC de Figueres i amb un missatge clar: «Catalunya és un país integrador, de gent vinguda d'arreu, amb cultures diverses i amb formes de pensar diferents»

Per als populars, en canvi, Moreno, amb pares vinguts a Catalunya a trobar feina, va servir de nexe per parlar d'una Catalunya unida en la seva diversitat amb uns «llaços de fraternitat eterna» que, va dir, «alguns pretenen trencar» però que el PP intentarà evitar amb el seu projecte «comú». Un projecte que no va dubtar a defensar Millo, tot felicitant «tots els catalans» per la Diada. «Aprofitem avui per fer una crida a tots aquells que ja estan farts de tant d'independentisme i que volen una Catalunya on es pugui viure en pau, llibertat i concòrdia. Que vagin a votar el 27-S perquè si no ho fan ells, altres ho faran en el seu lloc», va insistir. També amb un missatge «integrador» va presentar-se Bruguera, tot i que defensant «una Catalunya millor en una Espanya diferent». Uns i altres van aprofitar per criticar els extremismes i, mentre Bruguera va acusar el PP d'haver encès el foc i d'iniciar el «problema que tenim en aquests moments, Millo i Moreno van negar que l'Estat hagi tingut mai una actitud bel·ligerant amb Catalunya. Malgrat això, un cop dins del centre, les converses van adoptar un to d'allò més distès i uns i altres van aprofitar per comentar l'inici de campanya i també l'enquesta del CIS.

Els primers a arribar van ser els dos líders del PP. El president de l'entitat, Antonio Mendoza, els va rebre enmig de força expectació, en què més que esperar el candidat gironí, alguns dels presents volien fer-se fotos amb el president andalús. Alguns, també, van aprofitar l'avinentesa per preguntar per l'«Alícia» (Sánchez-Cama?cho). «Ui, a la pobra Alícia la tenim esclavitzada (...) Bé, crec que està cridada a tasques d'alta responsabilitat», va deixar anar Millo. El preludi del dinar va continuar amb una petita passejada per l'edifici. El «tour» va acabar a la cuina, on Moreno i Millo van poder flairar el que poc després degustarien: un típic «potaje» andalús. Els populars van ser previsors i van arribar a l'acte abans de l'hora de seure a taula. Bruguera, en canvi, ho va fer més tard prèvia parada periodística per deixar clar el seu missatge: els socialistes es volen alternativa al missatge «de ruptura» però també al model d'Estat que defensa el PP. Per això, el socialista demana el vot per tal que el 27-S s'iniciï «el canvi» a Catalunya amb un govern progressista i d'esquerres que atengui les necessitats reals catalanes i com a preludi del «canvi a Madrid». El candidat, a qui els presents ja esperaven a punt per dinar, va mostrar-se conciliador i va etzibar a alguns dels presents que el 27-S cal votar. «Ens juguem fragmentar el país en dos o bé defensar, amb diàleg i pacte però també amb fermesa, les reivindicacions que són justes per a Catalunya», va insistir.