La població de senglars que habita a les comarques gironines no disminueix. Així ho ha explicat el vicepresident de la Federació de Caça de Girona, Jaume Vilarrassa, qui ha assegurat que la temporada passada van abatre uns 13.000 exemplars, 2.000 més que l'anterior i tot apunta que superaran aquesta xifra aquesta temporada que s'allargarà fins al març. Enguany, algunes colles de la Garrotxa han hagut de sortir a caçar durant tot ?l'any per frenar la superpoblació de l'espècie. També s'han fet batudes nocturnes amb els Agents Rurals, que la iniciativa de fer un grup extraordinari de caçadors arran de l'emergència cinegètica no ha acabat de quallar.

Tot i que el juny i el juliol semblava que no hi havia tants exemplars, amb la baixada de les temperatures a l'agost i les pluges dels darrers dies els porcs senglars han començat a deixar-se veure més arreu de Girona. "Se n'han vist moltíssims, jo entenc que en caçarem més que l'any passat i el 2014 ja va ser un any excepcional. Anem pel mateix camí i crec que se'n mataran més", ha explicat Vilarrasa.

En concret, segons les dades oficials de la Federació, la temporada 2012-2013 es van capturar més de 10.000 senglars. Ara fa dos anys, la temporada 2013-2014 es van caçar 11.741 senglars arreu de les comarques gironines i 32.714 a Catalunya. Pel que fa a la temporada passada, les xifres encara no estan del tot tancades però es calcula que es van superar el llindar dels 13.000 exemplars. "A aquestes xifres, cal sumar-li un 8 i un 10% més que són de les batudes excepcionals o especials, que no es compten o que corresponen a colles que no passen les dades", ha detallat Vilarrasa. Per això, el vicepresident calcula que la temporada passada 2014-2015 es va arribar a fregar els 15.000 senglars abatuts.

La temporada de caça habitual del porc senglar arrenca el primer diumenge de setembre i s'allarga fins a finals de març. Malgrat tot, aquest any a diversos indrets de les comarques gironines -com Santa Pau o Mieres- la temporada s'ha allargat durant tot l'any i les colles han hagut de sortir al bosc durant la primavera i l'estiu per aturar les destrosses que els animals causen als conreus i als pagesos. Sobretot al Gironès, a l'Alt Empordà, al Baix Empordà i al Pla de l'Estany, on s'acostuma a cultivar més hortalisses, fruita i d'altres vegetals. "Sortim si els senglars fan mal. A la gran majoria de comarques gironines ha calgut fer batudes durant l'estiu", ha manifestat, Vilarrasa, que s'ha mostrat convençut que els senglars no s'han reduït.

Segons detalla el vicepresident, els senglars s'han habituat a viure arreu dels municipis gironins, els agrada el terreny i troben menjar de manera fàcil. "Hem vist truges amb molts porcs petits", ha explicat el vicepresident. Segons Vilarrasa això demostra que els animals han canviat d'hàbits, ja que fins ara sols acostumaven a tenir una garrinada, a la primavera. "Com que troben més menjar i no tenen depredadors es reprodueixen més", ha explicat. Un fet que lligat a la hibridació amb altres espècies com els porcs vietnamites, fa que s'incrementi la capacitat de reproduir-se. Així, si abans les truges acostumaven a tenir de mitjana uns dos o tres garrins, ara arriben als quatre garrins i mig.

En paral·lel, la Federació de Caça de Girona ha assenyalat que la iniciativa de crear un grup extraordinari de 23 caçadors, per combatre la plaga de senglars arran de la declaració d'emergència cinegètica del passat setembre del 2014, no ha acabat de quallar. En un principi, el projecte era que els caçadors -amb l'ajuda del Departament d'Agricultura i d'altres administracions- poguessin desplaçar-se pel territori gironí i donar un cop de mà en aquells vedats on els caçadors no donaven l'abast.

"És un tema complex, ja que per caçar en una zona cal conèixer bé el terreny i són necessaris els permisos del propietari dels terrenys o del vedat. Finalment, per evitar complicacions s'ha acabat decidint que fos la colla de la zona o una colla veïna qui actués al lloc", ha explicat Vilarrasa.

Menys caçadors

La superpoblació d'aquesta espècie es contraposa amb la contínua davallada del nombre de llicències de caçadors. Els darrers vint anys a Catalunya s'ha reduït a més de la meitat el nombre de caçadors que estan en actiu, passant de 120.000 l'any 1993 als 53.000 actuals. A les comarques gironines, aquests darrers anys la Federació ha registrat una davallada anual d'entre el 8% i el 10%. Els motius són diversos: l'envelliment del sector, la manca de gent jove interessada en aquest àmbit i, per acabar, el control i costos que s'han d'assumir per mantenir els papers en regla.

Pel que fa als accidents provocats per senglars, segons els caçadors gironins, des del 2009 s'havien comptabilitzat més de 1.200 accidents de trànsit amb fauna cinegètica -com senglars o cabirols- a les comarques gironines. Només el 2013 hi va haver 414 col·lisions, que van acabar amb 361 atestats. D'aquests, 115 van arribar a judici. -L'any passat es van registrar 330 accidents, un 80% d'ells (290 casos) a causa de senglars, i la resta amb cabirols. Una tercera part del total van arribar als tribunals.