Castel (C´s) assegura que els pescadors gironins pateixen un "greuge comparatiu"

Promet al sector pesquer que accelerarà el pagament de les ajudes per les vedes ecològiques

13.09.2015 | 14:26

El cap de llista de Ciutadans (C's) per Girona, Jean Castel, ha promès al sector pesquer gironí que accelerarà el pagament de les ajudes per les vedes ecològiques. Castel ha criticat "el greuge comparatiu" que viuen els pescadors gironins envers altres territoris de l'Estat, com ara Andalusia, on els ajuts s'abonen abans que els vaixells quedin amarrats a port. "Aquí, en canvi, portem el sector a l'atur i el Govern no paga fins 35 ó 45 dies més tard, oblidant que d'ell en depenen famílies", ha dit Castel. Aprofitant una passejada per Roses, el cap de llista ha defensat que cal fer "un gran treball de fons" per desestacionalitzar el turisme i de retruc, impulsar el sector comercial que també en depèn.

Jean Castel ha fet aquest matí una passejada electoral per la XVIII Fira d'Entitats i la X Trobada de Puntaires de Roses. Aprofitant la proximitat amb el port pesquer, i la seva presència en un municipi eminentment turístic, el cap de llista de C's per Girona hi ha presentat el bloc de propostes que defensa el seu partit en aquests dos àmbits.

Castel ha criticat que el Govern, fins ara, no ha vetllat prou pel sector pesquer gironí. Per al candidat de C's, l'exemple més paradigmàtic de la situació és el pagament dels ajuts derivats de les vedes ecològiques (aquelles setmanes en què els vaixells s'estan a port per permetre la regeneració dels caladors).

"Ens trobem davant un gran problema, perquè molts cops els recursos per als ajuts vénen de la Unió Europea, i veiem com hi ha grans diferències entre Catalunya i altres autonomies", ha dit Castel. El candidat de C's ha explicat que a Andalusia, quan hi ha vedes ecològiques, l'armador i els pescadors que han de passar a dependre temporalment de l'atur cobren les ajudes "per endavant".

"Aquí, en canvi, els portem tots a l'atur i les ajudes no arriben fins 35 ó 45 dies més tard; el Govern oblida que al darrere dels vaixells hi ha famílies que viuen d'aquest sector", ha dit el número 1. Per això, si surt escollit diputat, Castel s'ha compromès a treballar per resoldre "aquest greuge comparatiu que és culpa del Govern" i accelerar el pagament de les ajudes per les vedes. "El nostre model econòmic pensa, sobretot, en el ciutadà; volem cuidar aquells sectors dels quals en depenen generacions", ha dit, en referència al pesquer.

Desestacionalitzar el turisme

Pel què fa a turisme, el cap de llista de C's per Girona defensa que cal apostar per buscar "l'excel·lència" al sector, cosa que passa per impulsar-ne la desestacionalització. "Ara només tenim turisme durant uns determinats mesos de l'any; cal que ajuntaments i Generalitat treballin conjuntament per anar a buscar touroperadors que ens permetin allargar la temporada", ha dit Castel. I ha recordat: "Del turisme no només en gaudeix el sector hoteler i el de la restauració, sinó que també permet que el sector comercial es reactivi".

Per reactivar l'economia, i impulsar els diferents sectors, Jean Castel ha recordat que C's proposa "un canvi de model dins l'Administració que posi el ciutadà al centre". El número 1 per Girona ha insistit, en aquest punt, en què cal eliminar aquelles institucions que simplement són "duplicitats" i que només fan de "passant" dels recursos econòmics.

En concret, Castel ha esmentat tant els Consells Comarcals com les Diputacions. "La Diputació ha passat a ser el centre de recol·locació de l'INEM polític; tant ella com el Consell Comarcal són estaments inhàbils on s'hi aboquen recursos públics, i que es podrien substituir per una reunió mensual d'alcaldes", ha conclòs el cap de llista de C's per Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Retard de gairebé una hora en un tren per un viatger sense bitllet
Retard de gairebé una hora en un tren per un viatger sense bitllet

Retard de gairebé una hora en un tren per un viatger sense bitllet

El comboi va estar aturat prop de mitja hora a l'estació de Girona, esperant l'arribada dels Mossos...

Front comú d´institucions catalanes per reclamar el traspàs complet de Rodalies

Front comú d´institucions catalanes per reclamar el traspàs complet de Rodalies

Les principals administracions denuncien la situació del servei en un acte que acaba amb crits a...

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Girona lidera la taxa de nupcialitat amb 4 unions per cada 1.000 habitants

Els enllaços creixen un 1,31% i el 85,1% són civils Les dones es casen per primer cop, de mitjana,...

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El descens en el nombre de pernoctacions de clients estrangers provoca que la xifra global sigui...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

Enllaços recomanats: Premis cinema