El candidat de Catalunya Sí Que Es Pot per Girona, Marc Vidal, subratlla que és necessari incrementar la inversió en cultura a les comarques gironines perquè pugui ser "un motor d'empoderament" ciutadà i un dels "pilars de la sobirania nacional i personal". Per això, el cap de llista creu que és necessari augmentar les aportacions econòmiques - equiparant-les a nivells europeus- recuperar equipaments infrautilitzats i promoure polítiques de creació cultural. Des de la formació proposen destinar el 30% de l'1% cultural a creació i el 20% de la taxa turística al patrimoni. Al mateix temps, reclamen acabar amb l'IVA cultural i creuen que cal donar més suport a les programacions dels municipis.

Segons Vidal, la cultura ha de ser un dels pilars de la sobirania nacional i personal i, per això, és necessari incrementar la inversió en aquest sector i promoure les polítiques de creació cultural. Al mateix temps, el candidat ha denunciat l'empobriment que pateix el sector de la cultura que, actualment, passa per tres crisis profundes: "l'econòmica, que ha malmès gran part de la nostra economia, els nous usos i models culturals i la que ve produïda per les polítiques neoliberals en aquest àmbit que han acabat convertint el que hauria de ser un dret de la ciutadania en una mercaderia, un producte més", ha assegurat.

En aquest sentit, Vidal ha assegurat que vol donat de més recursos aquest sector i equiparar les aportacions econòmiques a les que es reben a d'altres països europeus. "L'1% cultural és una misèria. Cal apostar decididament pel foment de la creació en tots els àmbits culturals", ha assenyalat el candidat. Paral·lelament, el cap de llista de Catalunya Sí Que Es Pot per Girona assegura que és necessari recuperar i revitalitzar equipaments infrautilitzats que es van construir "en l'època de les vaques grasses".

Per poder tirar endavant aquestes mesures, la formació proposa destinar el 30% de l'1% cultural al món de la creació cultural i el 20% de la taxa turística a patrimoni. A més, volen reduir i acabar amb l'IVA cultural, reclamen conduir les polítiques de subvencions en convenis plurianuals i volen que s'aposti i es doni més suport a les programacions dels municipis.

Vidal ha fet aquestes declaracions des de La Bisbal d'Empordà en un acte obert que s'ha fet en el marc de la Jornada del Vermut, una trobada popular que ha organitzat Catalunya Sí Que Es Pot, per parlar i debatre sobre la campanya electoral i les propostes programàtiques que té aquesta llista formada per Podem, ICV, EUiA i Equo. L'acte ha comptat amb la presència de la número dos de la llista per Girona, Alba García, i la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats.

Durant la trobada, la formació s'ha qüestionat si, realment, avui en dia els catalans són "més o menys sobirans" que en el moment en què Artur Mas va començar a governar a Catalunya, "primer amb el PP i després amb ERC", recorden des de la formació. "La veritat és que avui som menys sobirans i més pobres però el més greu és que siguem més desiguals. En aquests anys de crisis s'ha apostat per determinats sectors privats que s'han enriquit i l'alternativa a aquesta situació és Catalunya Sí Que Es Pot", ha conclòs Vidal.