La Universitat de Girona coordinarà i impartirà a partir del curs que ve un nou màster internacional per a nous professionals de la imatge mèdica. El Master in Medical Imagining and Applications és el primer màster conjunt europeu coordinat dins el programa Erasmus+ per la UdG i està promogut des de l'Institut en Visió per Computador i Robòtica (Vicorob). A més, compta amb dos socis més, la Universitat de Borgonya, a França, i la Università degli studi di Cassino e del Lazio Meridionale (Itàlia) i amb el suport de centres de recerca i d'empreses d'àmbit internacional.

Des de la UdG, el màster estarà coordinat pel professor Robert Martí Marly i hi participarà el professorat del departament d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors (ATC) de l'Escola Politècnica Superior (EPS).

Aquests nous estudis arrencaran el curs 2016/2017 i el programa tindrà un total de 120 crèdits, que se centraran en els diferents punts de vista des dels quals es pot fer recerca en imatge mèdica i les seves aplicacions en diferents àmbits.

El Vicorob es va iniciar en la recerca en imatge mèdica fa aproximadament dues dècades i està especialitzat en la detecció precoç del càncer de mama i pròstata i en el seguiment i la detecció de l'esclerosi múltiple. Ara, remarquen des de la Universitat de Girona, l'institut vol fer un pas més enllà transmetent els coneixements aconseguits als professionals del futur.

Aquest tipus d'estudis, expliquen des de la Universitat de Girona, s'adrecen a enginyers informàtics; graduats en matemàtiques, físiques, biologia, biotecnologia, infermeria o medicina.

El propòsit dels seus responsables és captar uns 25 estudiants per curs per a què el 2020 hagi format un centenar de professionals amb un perfil molt especialitzat.

El nou màster compta finançament de la Unió Europea, que hi portarà 2,375 milions d'euros per als pròxims anys. L'objectiu del màster és consolidar-se en l'oferta formativa de les tres universitats participants en els pròxims quatre anys i poder ser sostenible a llarg termini.

El programa Erasmus+ és la continuació natural del programa Erasmus Mundus de la Unió Europea, en el que la UdG hi té dos programes més: el de visió i robòtica i el de direcció turística.

El programa Erasmus+, recorden des de la universitat, reconeix els programes d'estudis conjunts de més qualitat i en fa un seguiment exhaustiu tant pel que fa a l'execució com a la gestió. Destaquen que el projecte del Vicorob ha estat finançat «pel seu potencial i impacte pel territori», a més de mostrar «i fer palesa una necessitat latent en els hospitals europeus».

Tres universitats

Un dels puntals dels nous estudis és la mobilitat, ja que durant els quatre semestres que duren els estudiants es formen entre Girona, França i Itàlia.

Es comença al centre francès, on s'imparteixen els aspectes introductoris sobre el processament d'imatges i imatge mèdica. Al segon semestre, els alumnes es traslladen a Itàlia per adquirir coneixements sobre temes avançats en visió per computador i reconeixement de patrons i al tercer, van a Girona. A la UdG es formaran en matèries més aplicades en el diagnòstic assistit per ordinador i aplicacions mèdiques. El darrer curs es destinarà al desenvolupament de la tesi en alguna de les tres universitats o institucions col·laboradores que treballin en aquest àmbit.