Les últimes pluges han animat els boletaries a pujar cap a les zones més muntanyoses de Girona i en breu es desplaçaran a les àrees més planes si el temps hi acompanya. Això ha comportat que els Bombers de la Regió d'Emergències de Girona hagin hagut de practicar algunes recerques de caçadors de bolets. De fet, des del mes d'agost fins al 13 de setembre, a la província han hagut de sortir en set ocasions a buscar persones perdudes.

La xifra de set recerques no dista gaire de les actuacions que els Bombers van haver de fer l'any passat entre agost i setembre, quan en total van haver de sortir a buscar boletaires en cinc ocasions. El cap de la Regió d'Emergències, Enric Cano, va destacar que el nombre de recerques que han de fer els Bombers depenen com és lògic de si s'avança la temporada de bolets i si n'hi ha gaires i que per tant, el nombre varia segons l'any. D'actuacions a la província de Girona se n'han fet 6 fins al 13 de stembre i en canvi, a tot Catalunya, un total de 23. Sobretot a a les comarques més muntanyoses.

Pel que fa al perfil de la persona que més els toca cercar als Bombers, sol ser algú d'edat avançada i malauradament, moltes d'aquests individus no solen portar telèfons mòbil al cim i la recerca es complica, destaquen els professionals d'emergències.

Tant el director territorial d'Interior, Albert Ballesta, el cap de la Regió d'Emergències, Enric Cano i el cap dels Grae d'Olot, Lluís Casals van coincidir ahir durant la presentació de la campanya de seguretat per a boletaires a Girona que els telèfons mòbils s'han convertit en una eina clau per als rescats.

Geocalitzar els perduts

Van destacar per exemple, la creació de l'aplicació de mòbil My112 per part de la Generalitat que permet geocalitzar la persona quan alerta al telèfon d'emergències d'un fet. Una altra eina que utilitzen molt en recats, com va dir el cap dels Grae, és el Whatsapp ja que permet tenir el contacte entre la persona perduda i Bombers.

Amb tot, el cap dels Grae d'Olot va afirmar que el que cal fer d'entrada abans d'anar a buscar bolets -o fer qualsevol activitat de muntanya- és mirar el temps que farà.

Si finalment es va a buscar bolets el que considera clau és que la gent estigui familiaritzada amb l'indret per si cal explicar on s'ha perdut. Pel que fa a les condicions meteorològiques, sempre cal portar robar d'abric si fa fred, aigua, entre altres. I durant la recerca de bolets s'aconsella anar acompanyat. L'altra peça clau és portar a sobre el mòbil per si cal trucar al 112. Si un es perd, Casals aconsella «no moure's del lloc i posar-se en una clariana perquè moltes recerques es fan amb helicòpter d'inici».