L'empresa de tecnologia Fujitsu s'ha fixat en l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) per invertir-hi en els propers anys. Dilluns es va fer al Trueta una jornada titulada «Innovació com a motor de futur. Innovem ara, fem futur», una acció estratègica per identificar oportunitats en projectes d'innovació i d'incentivar col·laboracions futures.

La companyia s'ha interessat per la recerca que es fa a Girona, on des de fa temps s'enregistra l'activitat assistencial, per exemple en registres com el Regicor o el Registre del Càncer.

La col·laboració es centraria en qüestions relacionades amb les dades massives (big data sanitari), és a dir, amb el processament de grans quantitats de dades que, pel seu volum, la seva naturalesa i la velocitat amb què han de ser tractades ultrapassen la capacitat dels sistemes sanitaris habituals. En aquest sentit, l'empresa nipona té previst crear una filial de Fujitsu Laboratories, amb seu a Madrid, orientada a l'anàlisi de dades per fer possible innovacions en sectors com ara la salut.

Durant la sessió de dilluns es van presentar als representants de Fujitsu i d'Innomedyx, que també col·labora en el projecte, alguns dels projectes que s'estan fent a l'Idibgi i que més poden encaixar en la línia estratègica de la companyia. És el cas d'estudis com ara l'alta resolució en imatges per al pronòstic i la cura dels pacients amb càncer, una eina de predicció per als tractaments en pacients crònics, els patrons en salut mental i addiccions, l'escriptura a mà per classificar les demències o els biomarcadors de la malaltia inflamatòria.