La taxa de divorcis a Girona baixa un 5% i el nombre de separacions un 8%

Aquesta disminució trenca amb la tendència general, per la qual, arran de la sortida de la crisi, tornen a créixer els casos

16.09.2015 | 08:20

Les parelles gironines es van divorciar menys durant el 2014. Així ho ha comptabilitzat l'estudi que va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que determina que la taxa ha dismimuït en un 5,22% i ha deixat el n0mbre total en 1.572, respecte als 1.649 del 2013, concretament se'n compten 77 parelles menys.

Del total del nombre de divorcis a Girona 1.324 van ser per mutu acord, mentre que 248 van ser mitjançant un conteciós. Pel que fa a la durada dels matrimonis predominen aquells de més de 10 anys, seguits d'aquelles parelles que feia entre 2 i 10 anys que eren casats. La majoria de divorciats del 2014 no tenien fills i els que sí en tenien tocaven els dos extrems, o 1 o bé més de 2.

La franja d'edat predominant de les parelles que es van divorciar a la demarcació de Girona era la de 25 a 44 anys, seguits de prop per aquells que en tenien entre 45-64. La franja d'edat amb menys divorcis és la dels menors de 24 anys. Respecte a la nacionalitat gairebé tots els divorciats eren d'origen espanyol. Poques de les parelles divorciades havien passat per un procés previ de separació.

Quant a les parelles que es van separar a Girona la xifra encara va disminuir més que en el cas dels divorcis. Les parelles es van separar un 8,64% menys el 2014 que no pas l'any 2013. Això es veu representat en un total de 74 parelles, de les quals 71 van prendre la decisió mútuament i 3 d'elles van recórrer a un contenciós. L'any anterior, el 2013, el nombre havia estat de 81, desglossades en 74 parelles per mutu acord i 7 per contenciós.

L'estudi també determina que d'aquestes parelles separades a Girona la majoria havien estat més de 10 anys juntes i que no tenien fills. La franja d'edat dels separats és una mica diferent de la dels que demanen el divorci.

La major part d'homes i dones tenien entre 45 i 64 anys, i a diferència del primer cas no s'ha comptabilitzat cap parella a les comarques gironines que tingués menys de 24 anys i se separés. Pel que fa a l'estat civil de les parelles en el moment de separar-se la majoria venien d'un estatus de solters, però n'hi havia algun cas on ja s'havien casat i divorciat un primer cop.

Aquesta disminució que s'ha produït a Girona trenca amb la tendència general, ja que la xifra espanyola comptabilitza una pujada del 5,6% i una pujada catalana encara més elevada, un 5,8% segons l'INE en referència a les xifres de l'any 2014. La sortida de la crisi ha fet crèixer novament les separacions i divorcis. L'any passat, un nombre total de 17.715 matrimonis van sol·licitar el divorci a Catalunya, mentre que el nombre de separacions va caure igual que a Girona però en un nombre una mica inferior, un 3,6%, i van passar de les 849 del 2013 a les 818 de ?l'any següent.

Pel que fa a temps de durada, un 29,5% dels matrimonis havien estat 20 anys de casats o més, mentre que el 24,5% , que representaria un de cada quatre, entre cinc i deu anys; el 17,6% entre 10 i 15 anys; el 13,3% de 15 a 20 anys; el 12,3% de dos a cinc anys i el 2,2% d'un a dos anys. Finalment, el 0,7% (una xifra de 129 matrimonis) es van divorciar abans d'arribar al primer any. Un dels motius de l'augment català del nombre de divorcis podria ser la progressiva recuperació econòmica dels darrers anys, que permet a moltes parelles dur a terme el tràmit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L'Isaac i l'Helga, aquest dilluns.
Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Propostes d´oci per fer aquesta tarda a les comarques gironines

Propostes d´oci per fer aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibre, exposicions, premis i contes per als petits

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

L'oposició vol que es reemborsi la totalitat del que es va recaptar de més en setze anys

Enllaços recomanats: Premis cinema