Una trentena de membres de la PAH Gironès van reunir-se ahir al matí davant del Palau de Justícia de Girona -en una acció coordinada arreu de Catalunya- per entrar escrits adreçats als jutges. L'objectiu va ser recordar-los que des de finals de juliol està en vigor una llei aprovada pel Parlament (promoguda a través d'una Iniciativa Legislativa Popular) que determina mesures urgents per aturar desnonaments i talls de subministraments. És per això que els manifestants van instar els jutges gironins a aturar d'una forma «immediata» tots aquells desnonaments previstos per a les properes setmanes amb l'objectiu que les parts puguin negociar les sortides que preveu la llei i que cap família es quedi sense llar.

El cas és que a finals de juliol, va ser quan el Parlament va aprovar per unanimitat la proposició de llei, basada en la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), de mesures urgents per fer front tant a l'emergència habitacional com a la pobresa energètica. La llei pretén reduir els desnonaments i els talls de subministraments bàsics com aigua, llum i gas. Per aquest motiu, els membres de les PAH de tot Catalunya van entrar escrits adreçats als jutges, per demanar-los que, en base a aquesta nova llei, ja aturin «immediatament» els desnonaments que ara tenen sobre la taula. «Els demanem que, a partir d'ara mateix, ja no hi hagi cap desnonament més», va voler subratllar una de les membres de la PAH Gironès, Àngels Alcañiz. El fet és que des de la PAH hi ha coneixement que a partir d'avui mateix ja hi ha previstos una desena de desnonaments per al que queda de setembre.

Per això, la PAH recorda que els ajuntaments i la Generalitat també tenen un paper actiu en aquesta llei i que, per tant, han de «pressionar» les entitats bancàries perquè els cedeixin pisos per a la borsa d'habitatge social. També els insta a oferir pisos de lloguer social a famílies que no poden pagar la hipoteca o el lloguer i han de ser desnonats. Alcañíz va demanar que en casos de desnonaments de lloguer s'obri un procés de dos o tres mesos per negociar i que el propietari ofereixi un lloguer social a la família, si compleix els paràmetres de situació d'exclusió residencial.