La UdG lidera un projecte de purificació del biogàs

El «BiogasApp», de tres anys de durada, se centrarà en l'eliminació dels siloxans i la conversió del diòxid en metà

17.09.2015 | 00:00

Un equip d'investigadors de la Universitat de Girona (UdG) lidera un projecte per poder millorar la purificació del biogàs. Es tracta de «BiogasApp», finançat pel programa Reptes d'Investigació I+D+I del Ministeri d'Economia i Competitivitat que ha començat aquest setembre i que tindrà tres anys de durada. Hi participaran els investigadors dels grups de recerca LEQUIA i gEMM que estaran centrats en dos reptes tecnològics principals: l'eliminació dels siloxans i la conversió del diòxid de carboni a metà. També compta amb la participació de la Universitat Ramon Llull i el suport d'empreses i entitats del sector.
El biogàs és una barreja de gasos format principalment per metà (CH4), diòxid de carboni (CO2) i traces d'altres components com els siloxans que, tot i trobar-se'n entre baixes concentracions, en dificulten l'aprofitament energètic. El fet és que la generació de biogàs es fa de forma natural o en instal·lacions de tractament de residus (com les depuradores d'aigües residuals o els abocadors) a partir d'una degradació anaeròbia de la matèria orgànica. Així, és una font d'energia renovable i per tant jugarà un paper clau per poder assolir els objectius de la Unió Europea en matèria energètica i de reducció d'emissions per a l'any 2020: un 20% d'energia renovable, un 20% de reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle i un 20% de la millora de l'eficiència energètica.
El projecte «BiogàsApp» es troba liderat pel grup de recerca del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) que compta amb la participació de la doctora Maria Martín (adsorció i oxidació catalítica), el doctor Joaquim Comas (bioreactors de membrana), els doctors Jesús Colprim, Marilós Balaguer i Sebastià Puig (de sistemes bioelectroquímics) i el doctor Manel Poch (de sistemes d'ajut a la decisió). També hi prenen part, per part del Grup d'Ecologia Microbiana Molecular (gEMM), els doctors Lluís Bañeras, Xavier Vila i Frederic Gich (tècniques microbianes i moleculars). A més a més, es compta amb la col·laboració del doctor Rafael González de la Universitat Ramon Llull (en adsorció i oxidació catalítica) i del suport explícit de diferents empreses i d'entitats dels sectors de les aigües residuals i la purificació del biogàs de l'Estat espanyol.
Els siloxans són compostos volàtils que es descomponen a altes temperatures generant partícules de sílice, que són abrasives i produeixen danys en els motors emprats en la valorització energètica del biogàs reduint la seva vida útil i incrementant els costos de manteniment. Per millorar l'eliminació de siloxans s'estudiaran nous processos d'adsorció i regeneració, a part de la possibilitat de la transferència de massa de bioreactors de membrana amb carbó activat. Pel que fa a la conversió del diòxid de carboni a metà, la tecnologia investigada seran sistemes bioelectroquímics amb els quals s'han obtingut resultats prometedors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà
Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà ERC en el ple d'avui sobre les Ordenances Fiscals...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L'Agenda Llatinoamericana del 2017 reivindica una nova mentalitat per acabar amb la desigualtat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema