Girona és la tercera província que té més arbres de tot l'Estat espanyol, amb un total de 279.463.361 exemplars i és líder en nombre d'alzines i alzines sureres. Totes les dades són extretes d'una investigació que va publicar la revista Nature a principis d'aquest mes de setembre.

L'informe inclou 19 espècies d'arbres: pi silvestre, pi negre, pi pinyoner, pi blanc, pinassa, pinastre -mediterrani i atlàntic-, pi canari, pi insigne, avet, roure -atlàntic, mediterrani i de clima continental-, alzina, alzina surera, eucaliptus blau, eucaliptus roig, castanyer i faig. De totes aquestes espècies, 13 d'aquestes tenen una gran presència a la província de Girona.

Girona és la província que té més nombre d'alzines i alzines sureres, amb un total de 117.754.282 milions i 38.030.761 milions respectivament. Respecte al pi negre, ocupa la tercera posició del rànquing amb 12.656.916 milions, només per sota de Lleida i Osca. Pel que fa al castanyer, també ocupa la tercera posició amb 8.876.736 milions, i en aquest cas a davant hi té Astúries i Lugo. En pi pinyoner ocupa la vuitena posició, amb 6.452.657 milions, i d'entre els que té a davant hi ha Barcelona. Hi ha 8.269.748 milions de roures atlàntics a la província de Girona, que ocupen la novena posició i no té cap província catalana per davant seu. En pins silvestres, ocupa també la novena posició -29.201.215 milions- i davant seu hi té Lleida i Barcelona. En la resta d'espècies d'arbres que surt a l'informe de Nature, la província de Catalunya ocupa posicions que passen dels 10 primers del rànquing.

Alzina, espècie predominant

Segons aquestes dades, a Espanya hi ha uns 7.000 milions d'arbres i Catalunya i Castella i Lleó són les que més espècies conserven. Pel que fa a províncies que més arbres tenen en el seu territori, Girona ocupa la tercera posició precedida per Osca i Lleida. Entre altres dades que presenta l'informe es veu que la Rioja és la comunitat autònoma amb més densitat d'arbres -695 arbres per hectàrea-, seguida de Cantàbria -653- i Catalunya amb 637. L'alzina és l'espècie que predomina a l'Estat espanyol amb 19,12% dels arbres totals. La segueix el pi silvestre amb 11,09% i el pi blanc amb 9,87%.

L'estudi de Nature en àmbit espanyol ha estat dut a terme pel Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) i han analitzat els inventaris espanyols recollits en el Tercer Cicle de l'Inventari Forestal Nacional (IFN3).

Els arbres disminueixen

En la investigació publicada a la revista Nature es deia que al planeta Terra hi ha uns 3 bilions d'arbres. Una xifra que és 7,5 vegades superior a les dades que es tenien fins ara i que xifraven amb 400.000 milions el nombre d'arbres en tot el món, una xifra calculada el 2008. Els investigadors no consideren bones notícies les conclusions que es duen a terme en aquest estudi, ja que a més s'ha constatat que la presència d'arbres a la terra ha disminuit un 46%.

Expliquen, en aquest mateix informe, que la causa principal és l'acció de l'ésser humà, el qual és responsable -cada cop més- del procés de desforestació, un procés que cada cop és més accelerat.