Pallassos contra la desnutrició infantil

El riure com a eina per combatre el problema

21.09.2015 | 07:16

S'anomenen Socialclown, i juntament amb Pallassos Sense Fronteres treballen a Burkina Faso per ajudar els nens que pateixen desnutrició infantil. A partir d'aquest projecte es vol elaborar un estudi sobre l'efecte del joc i el riure, realitzar una campanya de sensibilització a través del teatre en barris perifèrics i formar persones locals per continuar la seva tasca

A vegades el riure i el joc són armes més poderoses que qualsevol tipus de tractament, sobretot si aquest s'aplica a nens. Aquesta és la filosofia de l'associació Socialclown, que porta ja uns mesos treballant a Burkina Faso al costat de Pallassos Sense Fronteres en l'àmbit de la cooperació artística en què, a través del joc i el teatre còmic, estimulem els nens desnodrits perquè reaccionin de manera més positiva al tractament que reben. A la vegada es vol sensibilitzar la població local sobre les causes de la malnutrició infantil per poder millorar-ne la gestió des de les mateixes families.

D'aquesta experiència, en deriva un projecte d'investigació per esbrinar si els nens denodrits recuperen pes amb més rapidesa gràcies a aquest suport emocional que se'ls ofereix.

Una de les cooperadores del projecte és la Sònia, una gironina, que defensa que és molt important afrontar el problema des d'aquesta vessant. "Una cosa és el tractament i una altre de ben diferent el que oferim nosaltres. El que proposem no deixa de ser un reclam a la vida, aquests nens es tanquen molt en si mateixos, no volen saber gaire res del món extern i el que nosaltres volem és que recuperin aquest interès. No deixa de ser un potenciador del tractament mèdic".

Malgrat això, la realitat és molt evident i els recursos dels que disposen són limitats. La Sònia és infermera de formació i explica que no té res a veure una realitat amb una altra. "En una habitació hi poden haver 20 persones, no hi ha dutxes, el menjar, les olors, dels matalassos poden sortir escarabats... res a veure quant a higiene i qualitat assistencial." Afegeix que "una de les millors coses de dedicar-se a la cooperació és la possibilitat de trencar rutines i de portar alegria. Per mi és una manera molt noble de respectar la seva manera de fer, la seva cultura i a la vegada ajudar la causa".

A més a més de l'ajuda oferta als nens desnodrits, es duu a terme una campanya de teatre de sensibilizació als barris de la perifèria de la ciutat conjuntament amb una companyia de teatre local per facilitar que el missatge arribi a la població. Un altre dels propòsits marcats és formar personal local per continuar la tasca al Centre de Recuperació Nutricional un cop l'equip torni cap a Europa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

El repte esportiu de l'Oncolliga a la Vall de Llémena recaptarà uns 25.000 euros contra el càncer

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

El Ripollès va tenir una gran activitat minera en ferro, coure i plata durant la primera meitat...

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Enllaços recomanats: Premis cinema