· CAS MANGA

GRS va pactar amb el Consell Comarcal obtenir tres adjudicacions irregulars

Disposava de les bases dels concursos abans que estiguessin aprovades Una altra empresa ho va detectar

22.09.2015 | 07:48

Per a GRS Arc Local perdre un concurs públic del Consell Comarcal de la Selva no era una opció. Li resultava impossible perquè disposava de la informació abans que ningú i col·laborava en l'elaboració de les bases i clàusules de les convocatòries, com ha detectat el Servei de Vigilància Duanera que, gràcies al bolcat del material informàtic, ha trobat infinitat de correus electrònics que demostrarien com l'empresa de recaptació de tributs hauria manipulat, com a mínim, tres adjudicacions entre 2006 i 2011. Les irregularitats formen part de l'informe número 3 de l'atestat "Cas Pasteleo", recentment incorporat a la causa.

La primera martingala es correspondria amb el concurs per a la Contractació del Servei d'Assistència Tècnica, Suport Administratiu i Assessorament Especialitzat als Serveis de Gestió Tributària de 2006. L'adjudicació es va fer el 28 de novembre de 2006 i les bases es van aprovar l'1 d'agost però els mesos anteriors els responsables de GRS -Josep Maria Franch Carcereny i Alexandre Ros Valls- ja tenien tot el material gràcies a l'ajuda del cap d'Organització de Serveis a la Ciutadania de l'organisme, Joan Carles Feliu Martín, i al gerent i secretari de la corporació -Jaume Figueres Coll i Jesús Ciuró Petit.

La policia duanera ha trobat correus a la bústia de Franch Carcereny en què s'adjuntaven els correus preparatoris de les bases del concurs que havia realitzat Feliu Martín. I tot això va passar malgrat el gerent de l'empresa que competia amb GRS per adjudicar-se el concurs (ATC-SIG SL) va enviar un correu al president de l'organisme, el 7 de setembre de 2006, on alertava de les irregularitats que havia observat en el procediment. Les irregularitats detectades eren les entrevistes que va mantenir amb directius del Consell Comarcal "aconsellant-li" que "l'única opció" era negociar i "arribar a un acord amb GRS". El Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Griona va acabar anul·lant el plec de clàusules.
Però la màquina seguia imparable i l'any 2009 va ser el torn del concurs negociat sense publicitat de "Recollida, manipulació, distribució, gravació i classificació de notificacions", adjudicat a GRS el 20 d'octubre.

"GRS no sols va disposar en tot moment d'informació privilegiada" sinó que la direcció de l'empresa "va participar activament en l'elaboració del Plec de clàusules del concurs, va negociar d'avançat amb els senyors Jaume Figueres Coll i Jesús Ciuró Petit l'adjudicació del contracte i pretenia proposar al Consell Comarcal de la Selva les altres dues empreses a les que havia de convidar". Aquest extracte de l'informe policial resumeix les proves localitzades pels agents en una desena de correus electrònics compromesos.

El concurs per a la contractació del "Servei d'Assistència Tècnica, Suport Administratiu i Assessorament Especialitzat en Gestió Tributària i Cadastral" es va tornar a realitzar el 2011 amb noves irregularitats que beneficiaven GRS, que "hauria sigut presumpta i sistemàticament afavorida per la part contractant, no solament en la fase final (d'avaluació i puntuació d'ofertes), sinó amb anterioritat a aquesta, doncs la direcció de GRS va participar de mode actiu en l'elaboració de les clàusules administratives i tècniques que el regulaven".
Duanes considera provat del delicte contra l'Administració Pública.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona
Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Mostres gastronòmiques i artesanes, bruixes i Halloween entre les nostres propostes

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Més enllà de les Fires de Sant Narcís de Girona, moltes altres poblacions de la demarcació...

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Enllaços recomanats: Premis cinema