La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha becat amb 300.000 euros una recerca sobre síndrome de la mort sobtada dirigida pels investigadors banyolins Ramon i Josep Brugada, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, respectivament. Concretament, la investigació reconeguda en la primera convocatòria dels Projectes Daniel Bravo de Recerca en Pediatria és un projecte pioner on participaran una seixantena de famílies que han patit la síndrome de la mort sobtada inexplicada per una anàlisi genètica exhaustiva dels 77 gens principals associats a la malaltia.

El projecte farà servir la tecnologia Next Generation Sequencing i un panell de gens personalitzat per aconseguir les eines de diagnòstic que permetin prevenir la mort sobtada, una patologia que s'estima que afecta 7,5 de cada 100.000 joves a tot el món. I és que en els joves menors de setze anys, la mort sobtada cardíaca pot ser causada per malalties hereditàries en un cor estructuralment normal.

En aquesta primera edició dels ajuts de recerca pediàtrica, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha rebut 54 projectes d'alt nivell científic que han estat avaluats amb la col·laboració de l'Agència Qualitat i Avaluació Sanitàries (AquAS) de la Generalitat.

Els aspectes clau que s'han valorat és que siguin projectes que generin noves sinergies entre investigadors bàsics i clínics, estiguin centrats en el pacient, donin resposta a necessitats mèdiques no cobertes en infants i joves, i que els resultats es puguin aplicar en els anys vinents.

El projecte conjunt de l'Idibgi i Sant Joan de Déu és una de les tres investigacions que la fundació ha becat en la primera convocatòria de les ajudes, en què es repartiran 900.000 euros.

Un altre dels projectes premiats se centra en l'atròfia muscular espinal, la segona malaltia hereditària greu més comuna en la infància, amb una incidència d'1 de cada 6.000 nens, i que ara mateix no té cap tractament específic. La duran a terme conjuntament els doctors Eduardo Tizzano, del Vall d'Hebron Institut de Recerca, i el doctor Pablo Fuentes-Prior, de l'Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau.

El tercer projecte, que treballaran l'Institut Català de Ciències del Clima i l'Hospital Sant Joan de Déu amb els investigadors Xavier Rodó i Jordi Anton al capdavant, té com a finalitat descobrir l'agent etiològic de la malaltia de Kawasaki, avançar en la comprensió de la seva epidemiologia i crear un sistema d'alerta primerenca per anticipar-se a les temporades d'alta incidència. Actualment té un origen desconegut i és la primera causa de cardiopatia adquirida en nens de països desenvolupats.