El Govern aprova crear el Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser

L´espai ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre Planoles, Queralbs, Ribes, Pardines, Vilallonga, Setcases i Molló

23.09.2015 | 08:12

El Govern va aprovar ahir el decret de declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. La declaració, esperada des del territori, permetrà fer compatible la conservació de l´entorn amb el desenvolupament social i també econòmic, tot regulant-ne les activitats. Segons el conseller de Territori, Santi Vila, es tracta d´un espai amb una «potencialitat immensa» que s´ha fet amb «el consens de tothom». Aquesta declaració del Parc Natural es va aprovar ahir en l´última Junta de Govern de la Generalitat, abans de les eleccions al Parlament del 27 de setembre.

La declaració del Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser havia estat una demanda del territori des de feia anys i, segons Vila, s´ha portat a terme amb «el consens de tothom». Segons va afegir: «No hi ha cap ajuntament ni ciutadà que s´hi hagi mostrat reaci, fet que confirma la maduresa ambiental de la ciutadania catalana». El nou Parc Natural inclou una superfície pertanyent a l´espai de capçaleres del Ter i del Freser (85%) i també a un altre espai d´interès natural –la Serra de Cavallera– (1%). També incorpora zones que fins ara no estaven incloses en el Pla d´Espais d´Interès Natural (PEIN), que suposen un 14%. L´espai també disposa de dos enclavaments, corresponents a les estacions de muntanya de Núria i de Vallter, que estaven excloses del PEIN.

El conseller Vila va destacar que el Parc Natural consta d´uns enclavaments importants de l´excursionisme i el turisme familiar, com són les estacions de Vallter i Núria amb més de 300.000 visitants anuals tot i que també fa frontera amb França; per tant, les persones es podran moure a banda i banda. Malgrat tot, abans, va detallar Vila, caldrà completar el procés d´ampliació i interconnexió amb França. Al marge de l´esport i el turisme, l´activitat més destacable dins l´àmbit protegit és la ramaderia extensiva, que es pretén afavorir i consolidar amb aquesta declaració del Parc Natural.

A Catalunya, aquests espais existents han esdevingut dinamitzadors econòmics de primer ordre als llocs on s´han implantat. Es calcula que, per cada euro invertit a un Parc Natural, es generen 8,8 euros de valor afegit brut segons un estudi encarregat per la Generalitat.

Regular l´espai i protegir-lo

La transformació de l´espai implicarà més reconeixement i més capacitat de gestió. Serà el catorzè de la Xarxa dels Parcs Naturals de Catalunya. Actualment el 31% del territori català compta amb algun nivell de protecció. Hi haurà un equip de gestió que treballarà amb els següents objectius: conservar els valors naturals excepcionals del territori; promoure ramaderia extensiva tradicional; facilitar la comercialització dels productes, relacionats amb el nou Parc Natural i potenciar el turisme i les activitats a la natura; reforçar els lligams a l´altra banda francesa, amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les seves reserves naturals, a més d´ordenar l´ús públic i de controlar la «sobrefreqüentació» en esdeveniments com curses i travesses.

Vila va destacar que amb la declaració de l´espai, l´administració es compromet «a protegir i preservar» la zona. Això vol dir que s´han de regular les activitats que s´hi fan en tot moment, tot i que no pas «prohibir». Es tracta, doncs, de tenir cura de l´espai. El Parc Natural comptarà amb una xarxa d´equipaments i serveis, distribuïts entre els municipis que en formen part, per acollir els visitants i els turistes, a part de facilitar la gestió administrativa. Els principals accessos seran des de Queralbs, Setcases i Espinavell (Molló).

Segons Vila, amb el nou Parc Natural s´està «enviant un missatge al món», que és que Catalunya compta amb interès cultural, patrimonial i també ambiental i natural.

L´àmbit del Parc Natural

Es tracta d´un espai singular i el darrer exemple típic de l´alta muntanya pirinenca oriental, just a la frontera amb França. El territori s´estén entre 1.280 i 3.000 metres d´altitud, tot conservant bé els sistemes naturals alpins i subalpins. Destaca per acollir espècies de vertebrats delicades així com nombrosos invertebrats de gran interès i una flora d´alta muntanya rica i diversa.

Des del 1993, aquest espai gaudeix d´una protecció bàsica, que li atorga el fet d´haver estat declarat espai inclòs al PEIN i, posteriorment, a la xarxa Natura 2000, malgrat que aquesta protecció no resultava suficient per garantir la protecció dels valors naturals, geològics o paisatgístics i culturals, sense haver de renunciar als aprofitaments dels seus recursos naturals. A més, aquest espai ha de fer front a una intensitat creixent de les activitats de lleure i d´esport, que interessa ordenar i regular en matèria d´ús públic.

El conseller Vila va titllar ahir el dia «d´alegria per Girona i pel conjunt de Catalunya» perquè «després de dècades que estigués al pensament de molta gent», ha arribat «el dia». L´any 1932 ja hi havia un mapa en temps de la República on es preveia aquest Parc Natural.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema