No perdonava ni la beguda. L'alcohol també li havien de pagar els altres. La traça que tenia l'expresident convergent del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria -en llibertat provisional- a fer rutllar l'organisme públic com si fos un negoci privat li va permetre idear un sistema en el qual ni tan sols havia de pagar ell el cava que es comprava per Nadal. Comptava amb la inestimable col·laboració de l'empresa GRS Arc Local, ja se sap que qui avui paga la beguda demà obté una adjudicació. El cas Manga està trufat d'exemples així i el cava de l'expresident comarcal només n'és una mostra.

La investigació de la corrupció institucionalitzada en el sidel Consell Comarcal de la Selva en l'època de govern de Robert Fauria (2007-2013) ha fet sortir a la llum com durant el Nadal de 2009 el polític convergent es va comprar un lot de cava Montferrant que va fer pagar-li a GRS Arc Local. L'import de la compra no era gaire elevat, 203 euros, però ni això es volia gastar el representant públic, així que el 16 de desembre de 2009 li va enviar un correu a l'administrador de GRS -Alexandre Ros Valls- remetent-li la factura i el número de compte de l'establiment on havia de fer l'ingrés.

La situació va sorprendre fins i tot l'apoderat de GRS -Josep Maria Franch Carcereny- qui l'endemà de la compra li traslladava la seva estupefacció al seu soci a través d'un correu electrònic on li comentava també si aquells eren els lots que havien de fer per compromís. L'empresa va pagar i ho va deixar constatat en un correu que el 20 de desembre de 2009 la dona de Franch Carcereny, que era també la cap de Gestió de Tributs del Consell Comarcal de la Selva, Olvido Pineño Herreros, va enviar-li a l'administrador de la mercantil.

«No deixa de ser una altra prova de l'intercanvi de favors que es produïa entre GRS i càrrecs polítics del Consell Comarcal de la Selva» indiquen els agents duaners en el seu darrer informe policial adjuntat al sumari del cas però és constitutiu, «presumptament, d'un delicte de suborn».

Els intercanvis sistemàtics de favors i serveis entre la direcció de GRS i determinats càrrecs del Consell Comarcal anaven més enllà de les ampolles de cava. Els «sobres» també passaven de mà en mà, hi ha un correu de 31 de març de 2011 entre Alexandre Ros i Josep Maria Franch en el qual el primer li diu al seu soci que el seu germà Jordi -informàtic del Consell amb bonus a GRS- durà el sobre per a Olivdo Pineño. La policia tributària considera que els pagaments en metàl·lic era un sistema de compensació «que periòdicament realitzava la direcció de GRS Arc Local a certes persones clau del Consell».

La reacció

El Consell Comarcal de la Selva va enviar ahir un comunicat indicant que, arran de les informacions publicades per Diari de Girona, posarà a disposició de tots els partits la documentació del cas Manga, celebrarà una reunió amb l'advocat penalista per analitzar les accions a emprendre, demanarà als lletrats de l'organisme un informe sobre els processos selectius del personal que «es poden veure afectats per actuacions delictives» -Duanes hauria provat que certes places van ser adjudicades de forma irregular.