L´oposició de Sant Joan les Fonts de la CUP s´ha queixat del fet que l´equip de govern de CiU no li va deixar gravar el ple que va tenir lloc dilluns passat. Es tractava del primer ple ordinari del mandat i la CUP en va voler fer un enregistrament auditiu per a ús intern de l´assemblea local, segons van explicar Això no obstant, l´equip de govern els ho va prohibir. Joan Espona (alcalde per CiU) ha justificat que el secretari ja fa la gravació del ple per tal de redactar l´acta i ha indicat que si l´oposició ho demana podrà tenir accés a la gravació.

També ha argumentat que no s´havia fet mai i que si un mitjà de comunicació vol gravar el ple ho pot fer. Ha valorat que són maneres de fer diferents. «Ells fan la seva i nosaltres fem la nostra», ha dit.

Les queixes de la CUP van més enllà. Sant Joan les Fonts té una revista semestral, en la qual els veïns hi publiquen treballs. Segons la CUP, l´equip de govern els ha prohibit publicar-hi. Indiquen que és un fet que va contra l´article 83 del Reglament Orgànic Municipal (ROM).

L´alcalde també s´ha defensat. Segons ell, la revista no està destinada a fer difusió d´articles de grups polítics. Ha apuntat que és una revista pensada perquè els veïns hi puguin escriure i per donar informació. «El Soroll - ha dit- és per donar informació».

Mocions

La CUP és una formació que en política municipal es caracteritza per presentar mocions als plens. La intenció és fomentar el debat de temàtiques d´interès local i nacional. En el primer ple ordinari del mandat hi van haver 7 mocions. La que feia referència a l´acollida de refugiats sirians era conjunta i en conseqüència va ser aprovada per unanimitat. D´acord amb la moció, Sant Joan les Fonts va quedar integrat a la xarxa de municipis acollidors. L´altra moció que va ser aprovada amb consens va ser la de la declaració de Sant Joan les Fonts municipi lliure de transgènics. Són els organismes que han estat modificats genèticament amb la finalitat de millorar-ne la producció. Entre ells hi ha el blat de moro, la soja, la patata, el tomàquet i el cotó. La CUP ha presentat mocions contra els transgènics a d´altres localitats de la comarca.

El desacord va estar en les petició de la CUP de la retirada de la imatge del rei Felip VI de la presidència de la Sala de Plens i en la demanda, també, de l´oposició de penjar una estelada a la façana del consistori.

Passades les mocions-consten d´exposició, debat i aprovació -, en tant que ple ordinari, va haver-hi el torn de precs i preguntes. «Els regidors de la CUP hem fet arribar qüestions i preguntes sobre assumptes que preocupen els habitants del poble com els mosquits del barri de Peracaula, la llar d'infants, les notícies publicades sobre les obres de millora a l' escola, entre altres», ha exposat la CUP.

En aquest apartat també van debatre la proposta de la CUP referent a una xerrada informativa sobre els pressupostos i les ­ordenances fiscals del 2016. La idea era que l'Ajuntament expliqués, als veïns, la previsió de les despeses del 2016 i la seva via d'ingrés. Els pressupostos i les ordenances s´han d´aprovar en els darrers mesos del 2015.