El 29% dels pacients adults atesos l'any passat pels centres de salut mental gironins patien un trastorn mental greu. En relació al diagnòstic, a finals del 2014, un 26% pateix trastorns depressius; un 21%, adaptatius; un 20%, psicosi; un 12% ansietat; i un 7% trastorns de la personalitat. El 14% restant correspon a altres diagnòstics.

Pel que fa als menors de 18 anys, segons les dades dels centres de salut mental infantojuvenils de les comarques gironines, l'11% dels pacients atesos el 2014 van ser diagnosticats de trastorn mental greu; un 5,5, de trastorn de comportament; un 15,6 per dèficit d'atenció; un 5,6% de trastorn de l'espectre autista i un 5,9% per trastorn de conducta alimentària. El 56,4% restant respon a una àmplia amalgama de diagnòstics, expliquen des de l'Institut d'Assistència Sanitària.

L'any 2014, els centres de salut mental comunitaris d'adults de la demarcació dvan atendre 77.075 visites i els centres de salut mental infantojuvenils 25.859. Per la seva banda, els centres d'atenció a les drogodependències desplegats al territori sumen un total de 25.588 visites.

Per a trencar els estigmes entorn de la malaltia, Girona se sumarà al Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d'octubre. Per iniciativa de Associació Família i Salut de Girona i Comarques i amb el suport de l'Institut d'Assistència Sanitària, la Fundació Drissa i la Fundació Tutelar, hi haurà activitats del 5 al 10 d'octubre. Entre els actes previstos hi ha una mostra d'art i projecció audiovisual titulada Dignitat en salut mental conduïda per l'artista Pep Admetlla; conferències de psiquiatres i psicòlegs o una xerrada de l'escriptor Mathew Tree per relatar la seva experiència personal. Els actes es tancaran el mateix 10 d'octubre amb una matinal d'activitats a la Rambla de la Llibertat per conscienciar sobre la malaltia i la lectura d'un manifest reivindicatiu.