Fa només 15 dies, la fundadora del grup de criança Eco-Mama de Salt, Marta Meléndez, va fer una crida a través del seu Facebook demanant roba, portanadons i material de tot tipus per als refugiats sirians que travessen Europa a la recerca d'un futur. La ciutadania gironina no va tardar ni 48 hores a respondre massivament i ara, dues setmanes després, Meléndez intenta trobar la manera d'enviar els 30 palets plens de caixes amb donacions cap a Turquia, on una associació s'encarregarà de fer-ho arribar als refugiats d'arreu del continent europeu.

"La recollida va ser una bogeria. En menys de 24 hores van sorgir, espontàniament, punts de recollida per tota la demarcació i la resta de Catalunya i una iniciativa que estava pensada per omplir cinc caixes va acabar en més de 30 palets carregats de quilos i quilos de material de tot tipus", deia Meléndez, que precisava com, "desbordats" per la situació, van haver de buscar un espai a Barcelona on poder guardar i centralitzar totes aquestes donacions. El van trobar al Papiol, on l'Ajuntament els va cedir una nau.

Ara, la meitat del material ja es troba en aquesta localitat del Baix Llobregat, on també hi van arribar les donacions fetes des d'Osona, el Barcelonès o el Vallès. L'altra meitat, però, encara és a Salt. "El transport l'hem hagut de fer nosaltres de mica en mica amb furgonetes i cotxes particulars" assenyalava la fundadora d'Eco-Mama, que admetia que tot plegat se'ls ha quedat "massa gros" i que estan buscant la manera d'enviar tot el material recollit des del Papiol fins al Port de Barcelona. "És molt de material i seria fantàstic que camioners o persones amb furgonetes ens poguessin ajudar a portar-ho tot" afegia.

Un cop al Port, l'Associació Solidària Amb el Poble Sirià -sota la condició d'omplir almenys un contenidor- s'encarregarà d'enviar-ho cap a Turquia.

Falta de suport

En aquest sentit, Marta Meléndez lamentava el poc suport rebut en tot aquest procés per part de les institucions i les oenegés del territori. "Al principi l'Ajuntament de Salt ens va cedir un local de Càritas que a mig matí ja ens va quedar petit. Més tard, ens van deixar una nau a les Guixeres, però dissabte -quan ja el teníem ple- ens ho van fer treure tot perquè s'hi celebrava un acte polític. No ens han deixat cap espai definitiu i ha estat un caos" criticava la impulsora de la iniciativa.

La mateixa situació es van trobar en els punts de recollida d'Amer i Sant Feliu de Guíxols on els governs locals tampoc es van involucrar en aquesta iniciativa solidària. "Quan ja tenia el material organitzat, vaig demanar al consistori si em podia ajudar amb el transport cap a Salt. Em van dir que no" explicava Judit Collell, de la botiga Detalls Judit d'Amer. El mateix va passar a la localitat del Baix Empordà on Laura Cañellas, la responsable de la recollida en aquest punt -a la botiga Familiarium-, es va haver de fer càrrec del transport de manera particular. "En cap moment ens van oferir ajuda" explicava Cañellas.

Segons Meléndez, les oenegés tampoc van voler col·laborar. "Quan vam veure com creixia tot, ens vam posar en contacte amb diverses oenegés. Totes ens van tancar la porta" subratllava la fundadora d'Eco-Mama de Salt. "Al principi ens pensàvem que tothom ens ajudaria. I mentre el poble s'ha mogut en massa, les institucions i les oenegés no ens han donat cap suport" remarcava, tot afegint que "el pitjor" d'aquesta situació és que "tothom s'omple la boca però a l'hora de la veritat no ho demostren amb fets".

Productes de tot tipus

Respecte les donacions, des de tots els punts de recollida de la demarcació gironina -Salt, Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, Vilabertran, Bordils i Amer- es va valorar "positivament" la "participació massiva i de qualitat" de tota la ciutadania. Tot i que en la crida inicial d'Eco-Mama es demanaven sobretot portanados, al final els productes més recollits han estat: els d'higiene personal -compreses, tampons, raspalla de dents o sabó-; per a nadons -bolquers, tovalloletes, biberons o cremes-; de vestir -abric, sabates o mantes; o fins i tot tendes de campanya.

Entre tots aquests objectes però, també s'hi van trobar alguna que altra sorpresa. "Ens van portar joguines trencades, un assecador de cabell que no funcionava o fins i tot carmanyoles brutes" deia Meléndez qui subratllava que algunes persones aprofiten aquestes causes "per fer neteja a casa". A Amer, l'anècdota més simpàtica la va posar el Club de Futbol Amer, que va voler donar tota la seva antiga equipació.