L'exposició del bestiar de la Fira de Sant Lluc tindrà com a escenari els terrenys de can Marcè. Una extensió de 3.000 m2 situada a la part de darrere de la plaça de braus, entre els carrers Macarnau, a l'alçada del cementiri i el Puig del Roser. Les accions per adequar uns terrenys pels quals l'Ajuntament va pagar 450.000 € van començar fa mesos. Abans de l'estiu la Brigada d'Obres i Serveis va estassar i treure la vegetació que practicament feia invisible la superfície. Fa poques setmanes, van culminar l'enderroc de la casa de can Marcè amb una llinda del 1790. La data de la part superior de la porta principal no va ser suficient perquè els arguments de l'entitat Ecofórum Garrotxa per deixar-la dreta i convertir-la en la seu del futur parc dels volcans.

De la casa, ahir ja no en quedava res visible. Els elements d'importància han estat guardats per l'Ajuntament. Els operaris, ahir, ja s'afanyaven a adequar les parets de l'edifici del costat. És a dir, per Sant Lluc, de can Marcè no se'n veurà res.

Els terrenys sí que estaran ben plans i adequats. Tota classe de màquines pilonadores transitaven d'un cantó a l'altre del terreny per convertir-lo en una superfície adequada a la Fira de Sant Lluc.

Una fira extraordinària, perquè serà la de la celebració dels 700 anys d'existència, segons va explicar Marià Vayreda (regidor de Promoció Municipal per CiU). Vayreda - a la presentació de la fira- va dir: «La fem en aquest espai, perquè volem que sigui protagonista».

Així doncs, on ahir tot eren màquines i fressa de motors per Sant Lluc tot seran animals. En aquest sentit, Vayreda va dir que «hi hauran 15o caps de bestiar». És a dir, el doble que l'any passat. Un dels membres de la comissió, Josep Maria Ginebreda, va explicar que «havia estat un fira molt important, però amb la mecanització del camp va perdre força». Segons ell, «el mèrit està en el fet que a pesar de la reducció de l'activitat ramadera, la fira s'ha fet sempre, malgrat que en algun any hi ha hagut poca cosa». Aixi doncs, va anunciar un acte de reconeixement per la gent del sector que ha tingut la perseverància de continuar la fira. Va enumerar així «els pastors, els negociants i els veterinaris.

Ginebreda va considerar que «últimament i gràcies a l'empenta de totes les entitats que hi col·laboren s'ha dignificat» i va afegir que aquest any hi haurà més bestiar i «amb millors condicions. Ginebreda va concloure destacant que és «important que el sector ramader continuï existint pels temes econòmic, turístic i ambiental».

Al costat dels terrenys - és a dir dins de la plaça de braus-, els Ammics del Cavall hi posaran l'espectacle eqüestre. Són exhibicions amb cavall.

L'altre element de tradició de la fira de Sant Lluc és el dibuix. Marian Vayreda (comissió de la Fira del Dibuix) va dir que es continuarà «amb el paraigües de l'Olot dibuixa, sota el qual fem diverses activitats centralitzades per la Fira del Dibuix» sota de la plaça Clarà. L'exposició i venda de dibuixos - segons Vayreda- fa 60 anys, els quals seran explicats en un llibre de Josep Murlà.

Una altra de les novetats d'aquest any serà que els alumnes de l'Escola d'Art i de Disseny d'Olot (dirigits per professors) faran retrats al natural de la gent que vulgui al Firal. «També -va exposar-, continuem amb el mapping a l'Ajuntament, o tothom qui vulgui podrà realitzar un dibuix». La curiositat està en el fet que el dibuix serà projectat a la façana de l'Ajuntament. Els dibuixos projectats es faran durant tota la setmana.

El dissabte, dia 17 d'octubre -segons Vayreda-, hi haurà la trobada dels dibuixants urbans. És una activitat que consisteix a fer dibuixos al carrer i penjar-los a Internet.

Pel que fa a la participació de les entitats -segons Estanis Vayreda, unes 80- estaran repartides entre la plaça Major i de l'Hospici. Hi haurà presència del Club d'Escacs d'Olot i del Grup de Protecció Civil d'Olot. Sobre l'entitat, Associació d'Hostalatge de la Garrotxa, Néus Jiménez va explicar:?«Hem editat estovalles individuals que es repartiran entre els restaurants». La particularitat es que tindran el dibuix d'una figura de la faràndula, on es podran buscar les diferències i pintar-los. Va anunciar que pel dia 18 d'octubre, diumenge, a la plaça Rector Ferrer hi haurà tastets de la Mostra Gastronòmica de la Garrotxa. «O sigui -va concretar-, hi haurà un cuiner o dos que ensenyaran a fer menjars i els deixaran tastar».

Uns altres clàssics de la fira de Sant Lluc són els vehicles de Motor Antic Garrotxa. L'entitat va començar a portar tractors vetusts a la fira va 15 anys i a partir de llavors va néixer l'entitat. Han fet exhibicions de tota classe de vehicles i de motors de fàbrica. Per la propera edició faran una exhibició de tractors antics el dissabte, dia 17, i una cercavila i sortida per tota la comarca. La Fira de Sant Lluc també serà l'escenari de la onzena trobada de puntaires, organitzada per "mnium Cultural Garrotxa. Tenen diferents equips de senyores que fan puntes per equips. "mnium les ajuda perquè considera les puntes com part de la cultura popular. Hi haurà puntaires al carrer Major.