El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha alertat que a Catalunya s'acosta una "llevantada en tota regla" que afectarà tot el litoral del país. El risc més alt, d'onades de 4 metres, s'estén des de Portbou a Sitges, és a dir, tot el litoral nord i central. L'episodi durarà aquest dimecres i s'allargarà durant tot el dijous, però ja amb menys intensitat. No hi ha llevantada d'aquestes dimensions que "no provoqui" danys "estructurals" però el risc principal és que pugui produir "víctimes" que s'acostin massa a les platges per observar el fenomen, ha alertat Delort. Les pluges seran intenses al litoral i prelitoral i es preveuen també acumulacions importants a les comarques gironines.

Delort ha subratllat que el perill més important és que els ciutadans s'acostin massa a espigons, esculleres, torrents, rondes, passeigs marítims o zones inundables. Tant aquells que són d'allà "i creuen que s'ho coneixen bé" com aquells que s'han atansat a tafanejar "l'espectacle".

Les boies ja han marcat ones de fins a 5 i 6 metres ma endins que acaben impactant a la costa catalana amb una envergadura de 4 metres. El risc és de 5 sobre 6 del Pla Inuncat -molt alt- a tot el litoral nord i central, des de Portbou i fins a Sitges.

Les previsions són que a partir de les 18 hores de la tarda, la llevantada més intensa desaparegui de bona part de les comarques gironines i s'emmarqui des de la comarca de La Selva fins al Garraf. Aquest temporal de mar es mantindrà fins dijous al vespre. "Serà llarg" tot i que la seva intensitat minvarà i les onades de demà estaran entre els 2 i 2,5 metres.

Delort també ha explicat que "s'estan complint totes les prediccions pel que fa a les pluges". Les principals acumulacions es donen al nord-est del país. "Hi ha incidents" però "no hi ha grans problemes" com els que es van donar "ahir" en aquesta zona o a la del sud de Tarragona. Continuarà plovent a tot el litoral i prelitoral del país "fins al vespre".

També hi ha un tercer episodi de vents que se suma al de pluges i al de la llevantada. No són "extraordinàriament elevats" però sí "superiors als 25 m/s" i comencen a provocar "algun incident" en alguns municipis. "Una branca que cau o algun mobiliari urbà afectat". Durarà fins a aquest vespre.

La curiositat, enemiga de la seguretat

Tot i les advertències de Protecció Civil, el fenomen de grans onades genera curiositat entre veïns i turistes de poblacions costaneres. Aquest matí, per exemple, eren diverses les persones que se saltaven la barrera posada per Ports de la Generalitat a la zona de la platja de la Gola de Llançà (Alt Empordà) per veure picar les onades contra les roques.

Aquest indret acostuma a ser un dels punts del litoral de l'Alt Empordà on les onades són fortes si bufa la llevantada. Per això, Ports de la Generalitat ha posat unes cintes impedint el pas per aquest punt. No obstant això, molts curiosos -mòbil en mà- s'han acostat fins a un mirador que hi ha proper per fotografiar-se amb les onades de fons.

Les onades són tan altes que fins i tot sobrepassen el mur de contenció i omplen d'aigua un aparcament de cotxes, que està tancat.