Un equip de la UdG guanya quatre proves en una competició de robòtica

El grup també obté el premi a la innovació en aquest campionat, finançat per la CE i celebrat a Itàlia

01.10.2015 | 07:51
Els equips de l´ISEP/INESC TEC Aerial Robotics, de Cobham i de la Universitat de Girona amb els robots.

Un equip de la Universitat de Girona (UdG) va fer un gran paper en la competició europea de robòtica euRathlon de 2015, que va tenir lloc del 17 al 25 de setembre a la localitat de Piombino (Itàlia). L'equip es va imposar en les quatre proves en què va participar i, a més, es va endur el premi a la innovació. Els integrants del grup van preparar el robot SPARUS II AUV, que ha desenvolupat el Centre d'Investigació en Robòtica Submarina (CIRS) de la UdG, perquè rendís al màxim nivell quan li toqués navegar de forma autònoma, localitzar diferents objectes (com vàlvules, boies, tubs, maniquins) o bé manipular i fer un mapeig de l'entorn.

L'SPARUS va ser el millor en els testos individuals marins, la combinada terra-mar, a més de l'anomenat Grand Challenge (que combina terra-mar-aire). El grup de la UdG va participar en aquesta darrera prova conjuntament i de manera cooperativa amb els equips Cobham d'Ostfilder (Alemanya) i ISEP/INESC TEC Aerial Robotics de Porto (Portugal).

L'euRathlon és la primera competició de robòtica internacional on robots terrestres, aeris i marins cooperen en un escenari realista, per desenvolupar i testejar la tecnologia enfocada a la preparació i fer front a una situació catastròfica (com un terratrèmol o una explosió). El campionat, inspirat en l'actuació de rescat que es va portar a terme després del desastre de Fukushima, ha arribat aquest any a la seva culminació. Finançat per la Comissió Europea, la competició ha promogut la participació de diferents àmbits de la robòtica.

El grup de la UdG va estar integrat per Marc Carreras (professor i supervisor), Carles Candela (enginyer i també supervisor), Èric Pairet i Eduard Vidal (estudiants del màster Erasmus Mundus VIBOT), Klemen Istenic, Juan David Hernández i Albert Palomer (que són estudiants de doctorat).
En l'actualitat, al CIRS del Parc Científic i Tecnològic hi ha dos models en funcionament sobre els robots submarins autònoms: el GIRONA 500 AUV, que és una plataforma en fase precomercial utilitzada principalment per a tasques de recerca a unes profunditats de fins a 500 metres, a més de l'SPARUS II AUV, que és una plataforma robusta i compacta amb la capacitat d'operar fins a 200 metres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema