El temporal de llevant que va començar dimarts a castigar les comarques de Girona ha fet créixer els cabals dels rius en les últimes 24 hores. El principal riu de la demarcació, el Ter, ha viscut un fort creixement exponencial, passant dels 3,5 metres cúbics per segon als gairebé 30 metres cúbics en un dia al seu pas per Torroella de Montgrí. Es tracta d'una xifra que multiplica per deu el cabal que estava essent habitual els primers dies de tardor i final d'estiu.

En aquest punt on desemboca el riu, el gran creixement no va permetre el pas de persones per sota del pont que passa per la localitat del Baix Empordà i a més, a la platja de la Gola del Ter es va anar omplint de sediments com passa habitualment fruit del gran temporal de llevant.

La quantitat d'aigua que ha caigut a les capçaleres del Ter durant les últimes hores i la que va anar descarregant ahir al llit del riu -especialment a la ciutat de Girona- va ajudar que el cabal anés augmentant durant el dia.

En un altre punt de la geografia per on transcorre el recurs hídric, a Sant Joan les Abadesses el cabal ha passat en un dia dels 1,5 metres cúbics per segon als 6 metres per segon. La situació dels altres rius gironins com la Muga i el Fluvià també era semblant a la del Ter. De fet, com és habitual, es van tallar els accessos a alguns passallissos de l'Alt Empordà i en zones de guals de rieres i dels rius.

Això va portar Protecció Civil, així com també a l'Agència Catalana de l'Aigua, a emetre avisos i van recordar que cal tenir precaució en situacions de fortes pluges d'anar a prop de rieres i rius. Les dues entitats també van recordar que per acumulació de pluja i amb cabals més alts, s'ha d'evitar anar a les lleres, guals i encreuaments.

El temporal de llevant de moment no té aturador i malgrat que ahir va anar de baixa durant el vespre des de Protecció Civil de la Generalitat va mantenir el pla Inuncat. El director general de Protecció Civil, Joan Delort, en declaracions a l'ACN va alertar que a Catalunya s'acosta una "llevantada en tota regla" que afectarà tot el litoral del país i a finals de la setmana es preveu que es comenci a retirar. Fins la setmana que ve no remuntaran les temperatures.