UP veu "injustos" els ajuts al sector lleter i alerta que no arribaran a Catalunya

05.10.2015 | 07:30

Els 20 milions d'euros d'ajudes extraordinàries que el govern espanyol ha aprovat recentment per ajudar a les explotacions lleteres "no arribaran" a Catalunya perquè els criteris fixats són "injustos" i comporten "greuges i discriminacions" entre ramaders. Ho va denunciar ahir el sindicat agrari Unió de Pagesos(UP) des de Girona, on hi ha unes 170 granges devaques que tenen uns 90 caps de mitjana cadascuna. A la demarcació, el sector genera uns 100 milions d'euros de negoci i ocupa unes 8.000 persones de forma directa i indirecta.
Unió de Pagesos creu que els ajuts s'haurien d'atorgar per litre de llet i no per vaca però sobretot tenint en compte els ingressos i les despeses de cada granja. L'Estat ha aprovat ajudes de 300 euros per vaca fins a un màxim de 10.000 euros per explotació bovina de llet que no pugui cobrir els costos de producció. El sindicat reclama un preu mínim a les distribuïdores per evitar vendre a preu de cost i fer viables les explotacions.
UP creu que els ajuts anunciats estan més pensats per "guanyar unes eleccions" que no pas per ajudar de forma integral. El sindicat es mostra així de crític perquè creu que no beneficiaran a les explotacions catalanes que veuran els ajuts "passar de llarg". Un dels principals problemes, segons UP, és que els criteris es basen en tres models diferents d'explotacions procedents de Galícia, Castella i Lleó i Andalusia per extrapolar-los a la resta de l'estat. El sindicat considera que s'hauria de basar en un "estudi exhaustiu" entre ingressos i costos de l'explotació i no en una quantitat per vaca, ja que aquest criteri "no diferencia entre les vaques que són productives i les que no ho són; ni dins de les productives, entre el gran ventall de productivitat per vaca".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema