La interconnexió elèctrica amb França entra a ple rendiment

El nou enllaç a través dels Pirineus, que havia d'estar operatiu
al mes de juny, es posarà en marxa aquest dilluns amb 2.000 MW

05.10.2015 | 07:30

La interconnexió elèctrica dels 400 kV a través dels Pirineus és un fet. Després de superar l'últim tràmit, la fase de proves, aquesta interconnexió soterrada entre Catalunya i França entrarà en fase comercial a partir de dilluns vinent. És a dir, que a partir d'ara, els estats espanyol i francès estaran connectats del tot per aquest nou enllaç elèctric, que permetrà doblar la capacitat d'intercanvi actual.
Inicialment, s'esperava que la nova interconnexió ja estigués del tot operativa al juny, però finalment, la seva entrada en servei s'ha fet tres mesos més tard de la data inicial. No perquè hi hagi hagut cap incidència, sinó perquè s'han volgut fer molts assajos i proves arran del caràcter únic que té la línia.
Dilluns vinent, l'energia ja circularà en les dues direccions a través d'aquest enllaç. A la pràctica, segons indica Red Eléctrica, això permetrà reduir una mica més la situació d'illa energètica en què es troba l'Estat espanyol. "En condicions favorables d'operació, es podrà duplicar la capacitat d'intercanvi amb França", indica la companyia.
Per posar-hi números, amb aquesta interconnexió soterrada es passarà dels 1.400 als 2.800 MW de capacitat d'intercanvi elèctric. De totes maneres, això no serà des del minut 1, perquè durant la primera setmana, la interconnexió s'engegarà amb 2.000 MW.
Aquesta interconnexió elèctrica és una línia única al món. No només per la potència, sinó també per la distància i la tecnologia utilitzada. L'obra l'ha executada la societat Inelfe (formada per Red Eléctrica i la francesa RTE).
El tram de la interconnexió s'estén al llarg de 64,5 quilòmetres, que són els que separen les estacions conversores de Santa Llogaia d'Àlguema i Baixàs, on es rebaixa la tensió de la MAT de 400 kV a 320 abans no s'endinsi al subsòl i se'n converteix el corrent d'altern a continu.
Durant més de 50 quilòmetres, la línia passa soterrada per una rasa, i creua els Pirineus per un túnel de 8,5 quilòmetres.
Per construir el tram de la interconnexió, s'han invertit 700 milions d'euros i s'han necessitat 250 quilòmetres de cable especial perquè la línia té quatre circuits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema