La sortida d'Eva Palau de la Diputació de Girona (avançada ahir per Diari de Girona), que fins dijous ocupava la vicepresidència segona de la institució, tot apunta que no serà una baixa qualsevol. El president de la Diputació, Pere Vila, va avançar ahir que ara no es planteja un canvi al govern d'una única persona, sinó un "gran pacte". "Estaria molt bé que els partits que estem a favor del procés poguéssim treballar conjuntament", va afirmar Vila, que va afegir que les properes setmanes es preveu reunir amb el grup d'ERC. Vila va considerar que "veient l'escenari del país", la seva voluntat "ferma i decidida" és formalitzar -"si ens entenem i ho podem fer ràpid"- un acord de govern entre els grups de CDC i ERC a la Diputació de Girona.

A més, Vila va deixar clar que vol fer un "gran pacte" de govern a favor del dret a decidir i de la independència. Per això, el president de la Diputació va plantejar la possibilitat que també formin part del govern Unió i la CUP. "Qui hi vulgui ser, hi serà", va explicar Vila, que va subratllar que la institució provincial ha de convertir-se en un "actor actiu del procés". "No podem tenir dubtes en això", va sentenciar Vila, que va assegurar que cal parlar amb els diputats que tenen l'acta per Unió "per veure les seves intencions". "Quan es voti, hem d'estar d'acord", va concloure.

Malgrat que el president de la Diputació va assenyalar ahir que els propers dies es "començarà a parlar" del nou govern de la institució, ja es pot entreveure què passarà. El president d'ERC a la demarcació de Girona i també portaveu del grup republicà a la Diputació de Girona, David Mascort, va avançar: "Ens asseurem a parlar-ne, amb la possibilitat que sigui factible". Mascort va recordar que ERC va fer l'oferiment d'entrar al govern al ple de cartipàs de la institució del juliol i va afegir que "és important" que la Diputació estigui liderada pels partits sobiranistes. Des de la CUP, el diputat provincial de la formació, Lluc Salellas, va deixar clar que no hi ha la "intenció" d'entrar al govern de la institució. Per això, Salellas va destacar que la CUP reitera el compromís de fer feina "de qualitat" des de l'oposició.

La incògnita del nou govern de la Diputació de Girona se situa a Unió. L'acta de diputada que tenia Palau l'ocuparà Miquel Terradez, que el passat juliol va ser nomenat diputat substitut de l'exvicepresidenta. Fa tres mesos, Palau i Terradez formaven part d'Unió, tot i que Palau va deixar la militància el passat setembre i a Terradez se'l relaciona amb Demòcrates de Catalunya (el moviment dels sobiranistes d'UDC). Per tant, caldrà aclarir si els quatre diputats que van aconseguir l'acta per Unió es mantindran al govern de la Diputació i en representació de quin partit. A més, Vila va recordar ahir que els assessors de cada grup de la institució "van en funció dels diputats del plenari". De moment, Unió compta amb sis assessors pels quatre diputats. Palau va aclarir ahir que ha renunciat a l'acta de diputada per la "impossibilitat" de compaginar la seva professió (de metgessa) amb els càrrecs de regidora a l'Ajuntament de Girona i de vicepresidenta a la Diputació. "Encara que continués a Unió, hagués deixat la Diputació", va afirmar Palau, que seguirà a l'Ajuntament.