Una parella establerta a Girona controlava una xarxa de prostitució al sud de França. Es tracta d'una dona francesa de 44 anys, natural de Perpinyà, i del seu company de 41 anys. La dona havia dirigit una casa a Espanya que havia estat tancada. La parella contactava amb noies que es dedicaven a la prostitució a Espanya o les feia venir de l'estranger. Posteriorment, les allotjava en hotels a França. Un cop establertes, els proporcionava cites amb clients que contactaven amb la parella a través d'una pàgina d'internet. La pàgina també servia per dirigir les passes de desenes d'empleats a tot el territori francès. La xarxa va ser creada fa uns 2 anys i en aquest temps va establir negocis sexuals per un valor estimat d'1,3 milions d'euros, segons va publicar ahir el diari nord-català L'Indépendant.

L'operacio policial va començar el passat dimecres dia 30 de setembre amb la detenció de 5 persones (entre elles la parella de Girona) i la identificació d'altres al departament d'Hautes-de-Seine, prop de París i a diferents localitats d'Espanya. Va ser quan van localitzar la parella de Girona i dues persones de Perpinyà que van entrar a la presó.

Les detencions van ser el resultat d'una investigació començada per la Brigada Mòbil de Recerques Policials de Metz. Aquesta unitat havia constatat la presència de prostitutes al seu sector. Les dones -en la seva major part- eren brasileres i colombianes. Tenien en comú que havien entrat en territori francès amb un visat espanyol i que llogaven habitacions d'hotel de localitat en localitat.

La Policia va examinar els telèfons mòbils de les retingudes i va comprovar que estaven lligats a centres de trucades de Mataró, Palafrugell i Nanterre.

Llavors van posar en marxa una operació destinada a identificar la xarxa. Van començar per establir una comissió rogatòria internacional (diligències entre jutjats de diferents estats). A partir d'aquí van crear una comissió formada pel Jutjat de Nancy, l'Oficina Central Francesa per a la repressió del tràfic d'éssers humans i la Unitat Espanyola contra la immigració irregular.

Primer van seguir les passes d'un home de 43 anys, domiciliat a Perpinyà, que feia de mitjancer de la parella. Després, van poder arribar al nucli format per la parella establerta a Girona. Al domicili de la parella van trobar 20.000 €, telèfons portàtils, carnets amb testimonis de l'activitat i un cotxe. Poc després van detenir 2 persones més a Perpinyà, una de les quals va confirmar l'existència de la xarxa. També van interrogar un altre home a Perpinyà que feia el paper d'intermediari de la parella.

La Investigació va comprovar que dues persones interrogades s'havien desfet de la xarxa establerta des de la parella de Girona i s'havien instal·lat pel seu compte a Nanterre i a Barcelona.

Tots els detinguts van ser posats a disposició del jutjat amb acusacions d'ajuda a la immigració il·legal, proxenetisme en banda organitzada i associació de malfactors. El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, ha indicat al rotatiu francès que la xarxa demostra la implicació de les organitzacions de la immigració irregular amb el crim organitzat. Des de començaments la Policia Francesa ha desmantellat 190 organitzacions vinculades a la immigració il·legal i la prostitució.