Més de quatre denúncies per violència domèstica al dia. Aquest és el nombre de fets que registren les Oficines d´Atenció al Ciutadà dels Mossos d´Esquadra de la Regió Policial de Girona. Això representa que durant el primer semestre de l´any s´han presentat 737 denúncies les comissaries gironines. Pel que fa la resta de Catalunya, la zona metropolitana de Barcelona és on més casos hi ha. A la Regió Policial Metropolitana Nord en només sis mesos han presentat 1.554 denúncies.

Amb tot, però, Girona es troba en segona posició a Catalunya sobre casos de violència masclista en l´àmbit de la parella després de les regions policials de Barcelona. A l´àrea de Tarragona, per exemple, els Mossos han rebut 661 denúncies fins al juny i, a la Regió central, 424 fets.

Les dades de les Unitats de suport a l´Atenció de Víctimes dels Mossos d´Esquadra que publica l´Institut Català de les Dones mostren que la tendència de presentació de denúncies segueix des de fa un parell d´anys una tònica força semblant que es va accentuar amb la crisi. Durant el 2014 es van registrar més de 1.500 denúncies a Girona i l´any anterior es va vorejar les 1.400.

Quant a nombre de víctimes, són menors que la quantitat de denúncies. Durant el primer semestre, les Unitats de suport a l´Atenció de Víctimes dels Mossos han atès 714 víctimes a la regió de Girona. L´any passat els agents van tractar amb 1.478 víctimes.

Una dada nova en les estadístiques des de finals de l´any passat són els fets relacionats amb la violència domèstica i que no suposen un trencament de condemna. Durant l´any 2014 va haver-hi 1.406 casos. En canvi, durant els primers sis mesos de 2015, hi ha hagut 689 fets. S´haurà de veure a finals d´any però tot apunta que serà similar a la de l´any passat.

Pel que fa als casos de trencaments de condemna n´hi ha hagut 72. Mentre que durant tot l´any anterior n´hi havia hagut 156 i el 2013, en canvi, s´havien produït 149 trencaments de condemna. La xifra sobre aquest aspecte comença a anar en augment si es visualitza la taula.

Sense víctimes mortals

Des de principis d´any no hi ha hagut cap crim i, per tant, tampoc cap per violència masclista. A la província l´últim que es va registrar va ser a finals de l´any passat a Sant Pere Pescador. Es va produir el 17 de novembre, quan Musa Baldeh, de 55 anys, que tenia la maleta preparada per marxar de casa a Sant Pere, va acabar amb la vida de la seva parella. La dona ja l´havia denunciat, però no va aconse­guir ordre d´allunyament. La seva filla petita, d´un any, es trobava a casa en el moment dels fets. Després d´assassinar a ganivetades la seva dona, va intentar clavar una espasa al seu cunyat. El jutge de Figueres va decretar el seu ingrés a presó sense fiança pels delictes d'assassinat en l'àmbit de la violència de gènere i amenaces.

Cal remuntar-se a l´any 2013 per trobar un període sense cap víctima mortal per violència domèstica. La xifra zero ha estat difícil d´aconseguir en els últims anys a la Regió Policial de Girona. I és que, per exemple, l´any 2010 es van produir quatre homicidis a mans de maltractadors.

380 trucades per violència

D´altra banda, el telèfon 900 900 120, que l´Institut Català de les Dones, del Departament de Benestar Social i Família, posa a disposició de les dones en situació de violència masclista, ha atès un total de 380 trucades des de gener a juliol. La comarca des d´on s´han atès més trucades és la del Gironès on el servei es va activar 170 vegades. A tot Catalunya, s´han fet un total de 5.778 trucades al telèfon contra la violència masclista.