Les ortopèdies tanquen avui per protestar contra les retallades de Sanitat

Els professionals gironins s'adhereixen a la vaga del sector per mostrar la seva oposició als canvis decidits pel Ministeri

06.10.2015 | 07:22

Tots els establiments del sector de l'ortopèdia que hi ha a les comarques gironines tancaran avuiper protestar contra les retallades a les prestacions de productes ortoprotèsics que vol aplicar el Ministeri de Sanitat. Les botigues d'ortopèdia que hi ha a Girona, Figueres, Olot, Palamós i Vulpellac han decidit per unanimitat abaixar la persiana aquest dilluns per secundar una jornada de vaga organitzada a tot l'Estat, coincidint amb una manifestació que es farà al migdia davant la seu del Partit Popular a Madrid. A més de les empreses i professionals de l'ortopedia també hi estan convocats associacions d'usuaris i pacients i entitas afectats.

Aquesta és la primera vegada que el sector organitza una movilització d'aquest tipus i el motiu, explica la Federació Catalana d'Ortopèdia -que representa el 95% dels professionals a Catalunya- és protestar contra la modificació d'un reial decret que "suposa una important retallada pels ususaris, posa en perill la viabilitat econòmica dels centres dispensadors i complica enormement la prescripció".

"És una decisió presa unilateralment pel Ministeri, que deixa uns marges comercials que posen en perill les botigues i perjudica els usuaris, ja que retalla moltíssim les prestacions", explica Xavier Bosch, d'Ortopèdies Bosch, a Girona, que dilluns tancarà la botiga per adherir-se a la protesta, tot i que no es desplaçarà fins a Madrid per a la manifestació.

Pacients i botigues hi perden

Fons del sector de l'ortopèdia expliquen que, amb els canvis introduïts pel Ministeri, la inclusió dels productes al catàleg de prestacións es farà per oferta, i per això, els proveïdors "ofertaran només productes genèrics de poca qualitat per poder competir en un mercat en què el preu baix serà primordial per ser inclòs".

L'usuari, a més, no tindrà opció de millora. És a dir, que no podrà escollir un producte ortoprotèsic de més qualitat o amb prestacions superiors del que se li ofereix, aprofitant la part pública de la prestació i afegint la diferència pel seu compte. "Si li pertoca un producte de 100 euros i ell en prefereix un de 150, no pot abonar la diferència, haurà de renunciar al finançament públic i pagar-ho tot pel seu compte, perquè serà un producte que no està inclòs al catàleg", explica Bosch.

Pel que fa als establiments, la Federació Catalana d'Ortopèdia detalla que estaran obligats a comprar a determinats proveïdors, "i hauran d'assumir la responsabilitat de productes que no han escollit lliurement, sinó per l'oferta del Ministeri de Sanitat".

"Els centres d'ortopèdia, en molts casos, fabriquen, adapten i modifiquen els productes d'acord amb les directrius marcades en una prescripció mèdica i de forma individualitzada per cada pacient", expliquen des de la Federació, i afegeixen que "el nou marc pot comportar problemes pel que af a l'adaptació d'un producte no adequat, en no existir-ne un de més adequat a les necessitats del pacient, a part de reclamacions i problemes de garantia".

Des de l'ens integrat per la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics, l'Associació Catalana d'Ortopèdics i el Gremi d'Ortesistes i Protesistes de Catalunya també adverteixen que la nova normativa pot comportar problemes als prescriptors i metges, ja que veuran limitada la seva capacitat de prescriure el millor producte per les necessitats del pacient si no apareix al catàleg.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

López de Lerma passa comptes
López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El turisme nacional creix un 9% als hotels gironins al setembre

El descens en el nombre de pernoctacions de clients estrangers provoca que la xifra global sigui...

Els visitants de Vallter 2000 s´incrementen un 72% en la temporada d´estiu

Els visitants de Vallter 2000 s´incrementen un 72% en la temporada d´estiu

Els de la Molina augmenten un 7% respecte a l'estiu del 2015 i els del cremallera de la Vall de...

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Cremen dos contenidors en una nit a Sant Joan les Fonts

Un camió de bombers va travessar Sant Joan les Fonts a les 8 del matí. El vehicle es va dirigir a...

Enllaços recomanats: Premis cinema