"El desig de la Unió Europea és que el Midcat estigui construït l?'any 2020", segons va anunciar ahir el comissari de Política Climàtica i Energia de la Comissió Europea, Miguel Arias Cañete, en el marc de l'acte d'inauguració de la jornada "El gas natural i la seguretat energètica d'Europa", que va organitzar la Fundació de Gas Natural Fenosa. Arias Cañete va explicar que el projecte d'interconnexió ja té un pressupost assignat d'uns 470 milions, dels quals uns 170 milions corresponen a les obres en territori espanyol. Per la seva part, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va "lamentar" el retard d'aquesta infraestructura de connexió energètica que s'acumula, segons ell, per una "manca d'entusiasme" del Govern francès.

Les intervencions de representants institucionals en aquest acte d'obertura de la jornada "El gas natural i la seguretat energètica d'Europa" organitzada per la Fundació Gas Natural Fenosa van coincidir en la necessitat d'incrementar la capacitat d'interconnexió entre la península Ibèrica i la resta de territori de la Unió Europea. L'objectiu és reduir, al màxim, la dependència de subministrament energètic procedent de Rússia i per tant millorar la "seguretat" de subministrament d'una energia que, en un 66% del consum total europeu, s'ha d'importar, segons les dades que va voler destacar el comissari Arias Cañete.

Per aquest motiu, Arias Cañete va expressar ahir el seu "desig" que el gasoducte Midcat, que uneix Espanya i França, estigui acabat l'any 2020, si bé va admetre que és un projecte que ha tingut "moltes dificultats" i que està subjecte a les "negociacions complexes". El comissari espanyol, que va intervenir al costat del ministre d'Indústria, Energia i Turisme del Govern espanyol, José Manuel Soria, va explicar que la construcció del Midcat està "entre les prioritats" de la Comissió Europea i va assegurar que si bé la primera fase, que connecta 235 quilòmetres a través de la frontera francesa, es calcula en un cost de 470 milions d'euros, la segona dispara el cost a "paraules majors", ja que comporta importants actuacions a la xarxa gasista francesa.

De fet, aquest projecte està bastant avançat pel que fa al costat espanyol, atès que ja es troba construït fins a Figueres i només queda arribar fins a la frontera, tot i que va bastant endarrerit a la part de la banda francesa. En aquesta línia, el ministre Soria també va ressaltar la importància de tenir llest el gasoducte, atès que Espanya disposa d'una "clara oportunitat" de poder aprofitar les seves plantes de regasificació i el seu enllaç amb els gasoductes connectats amb el Magreb. Ambdós, Cañete i Soria, van voler posar de manifest les "oportunitats" que es podrien obrir per a Espanya com a una alternativa de subministrament al gas rus i com a punt d'arribada del gas natural liquat (GNL) procedent d'altres zones del món.

"Encara hi ha massa països europeus que depenen de ple del gas rus, que entranya perillosos riscos, com ja ha deixat clar la situació a Ucraïna", va alertar Cañete, que va assegurar que, per aquesta raó, la UE es proposa que cada país membre pugui tenir tres fonts diferents de subministrament.

No va "al ritme necessari"

Des de la Generalitat, Puig també va voler destacar la importància de la interconnexió gasista amb França, malgrat que va lamentar que no avanci "al ritme necessari". Puig va valorar que aquesta infraestructura és "bàsica" per a la competitivitat de la indústria catalana. A més, va afegir que aquest retard és fruit del "poc entusiasme" del Govern francès a l'hora de desplegar inversions per aconseguir construir aquesta interconnexió.

Per això, Sòria va aprofitar ahir per recordar que un 99,5% dels hidrocarburs que consumeix Espanya s'han d'importar i va destacar que seria un "luxe" que des d'Espanya ja es pogués renunciar a explorar si es disposa o no d'hidrocarburs no convencionals. També en aquesta mateixa línia, el president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, va apostar per defensar que cal "impulsar exploració de shale gas a Europa", perquè podria resultar "absurd" importar aquest combustible d'altres parts del món "si el tenim a Europa", va comentar. Finalment, va assegurar que actualment ja hi ha tècniques que permeten extreure aquest gas no convencional sense necessitat "d'espatllar" el subsòl en matèria mediambiental.