Els Bombers fan cremes controlades a la muntanya del Montgrí, en ple parc natural, per garantir una franja des d'on poder atacar el foc si es declara un incendi de tramuntana. En total, durant els darrers nou anys, s'ha actuat al llarg de 25 hectàrees. Aquest dijous se'n cremen 2 i demà se'n preveuen fer 1,5 més. "Això ens permetrà disposar d'una zona segura on poder desplaçar els vehicles i tenir oportunitats per combatre un incendi, sigui des del cap o d'algun dels flancs", explica el cap de la crema i GRAF de Girona, Joan Vilà. La crema controlada també permet als Bombers fer maniobres amb foc real. A partir d'ara, la intenció és mantenir el sotabosc a ratlla amb la pastura de ramats.

Les cremes controlades a la muntanya del Montgrí van començar el 2006, ara fa nou anys. S'inclouen dins un pla per protegir el massís si es declara un incendi forestal de tramuntana. Precisament, al juny del 2001 i al setembre del 2004, aquesta zona -ara, parc natural- ja va patir dos focs, que van calcinar 300 i 571 hectàrees, amb les flames arribant a tocar de les cases.

La franja on durant tot aquest temps s'ha anat netejant el sotabosc, mitjançant cremes controlades, fa unes 25 hectàrees. Es troba més a tocar de Sobrestany; és a dir, just a l'entrada del massís venint de l'Alt Empordà (des d'on podria arribar un incendi empès per la tramuntana). S'estén d'oest a est i es troba situada entre l'Eixart d'en Pi, on hi ha un dipòsit d'aigua, i el Mas Cremat.

"Aquesta és una zona estratègica, que en cas d'incendi, ens garantiria tenir un lloc segur on poder emplaçar els vehicles i atacar algun flanc o bé el cap del foc", concreta el cap de la crema controlada i bomber GRAF de Girona, Joan Vilà. Aquest dijous, de tota la franja perimetral, els Bombers en cremaran una àrea de 2 hectàrees. Demà, faran el mateix amb 1,5 més.

Un arbust resistent

Aquesta és la tercera vegada, d'ençà del 2006, que els Bombers fan una crema controlada en aquesta zona. "El garric és un arbust molt resistent, que quan es crema rebrota amb facilitat; per això, per eliminar-lo al 100% i que l'arrel es mori, cal fer cremes recurrents", precisa Vilà.

Abans de dur a terme la crema, els Bombers han hagut de buscar 'una finestra'. Així és com es coneix el moment en què es donen les condicions idònies (d'humitat, de vent i d'insolació) per evitar que, quan s'encén el sotabosc, el foc pugui sortir de mare.

A la crema controlada d'avui, hi han pres part efectius dels parcs de Girona i Roses (Alt Empordà). "Allò que fem és portar efectius de diferents parcs de la regió; per una banda, perquè es coneguin el terreny si algun dia hi ha un incendi, però per l'altra, perquè aquestes cremes també ens permeten fer maniobres d'entrenament amb foc real", precisa el GRAF de Girona i cap de la crema.

La crema controlada d'aquest dijous també ha comptat amb la participació de dos ADF del Montgrí. A més, dos bombers escocesos també s'han desplaçat fins al Montgrí, en el marc d'una visita que fan per conèixer de quina manera els bombers catalans combaten els incendis.

Pastura de ramats

Les cremes controlades d'aquest 2015 tancaran les actuacions incloses dins el pla de protecció en aquesta zona del massís. Ja s'hauran netejat les 25 hectàrees, amb les diferents passades que s'hi han fet, i ara la intenció és que el sotabosc es mantingui a ratlla amb la pastura de ramats.

"Fa 40 anys, en aquesta part del massís no hi havia arbres; però les diferents plantacions que s'hi van fer, lligat a què durant molt de temps no es va fer gestió forestal, fan que haguem d'actuar", explica el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, Bep Pujol.

L'objectiu del consistori, com precisa el tècnic, és que el bosc "torni a recuperar la tipologia d'abans, i tingui més estrats herbacis que no arbustius, perquè això el faria més resistent als incendis". Per això, un cop la franja quedi neta, l'ajuntament obrirà un concurs públic (en principi, per sis anys) perquè aquells pastors qui ho desitgin puguin portar els seus ramats a pasturar en aquesta franja. Això, de retruc, permetrà netejar el sotabosc.

Actualment, ja hi ha dos pastors que porten a pasturar els seus ramats al massís del Montgrí. Però estan en altres àrees. "Estem oberts a què vingui qualsevol tipus de ramat; el sotabosc servirà d'aliment per als animals, i la pastura permetrà que el Montgrí sigui més resistent als incendis", conclou Pujol.