El sacerdot polonès Krzysztof Charamsa, expulsat del Vaticà per haver revelat públicament que és homosexual i que té parella estable -un català-, va afirmar, ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio, que se sent "alliberat i en pau".

Charamsa era funcionari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe (antic Sant Ofici), però en va ser expulsat després de revelar el passat 3 d'octubre, un dia abans de l'inici del Sínode de Bisbes sobre la família, en una entrevista en el diari Il Corriere della Sera, que és gai, que té un company sentimental -català- i que se'n sent orgullós.

Després de la seva expulsió, el sacerdot s'ha traslladat a viure a Catalunya amb la seva parella i ahir, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va explicar que ha enviat una carta al papa Francesc, del qual va dir que és "una esperança per a l'Església" per lluitar contra la discriminació, encara que va lamentar que la Congregació per a la Doctrina de la Fe hagi tancat el debat de l'homosexualitat sense reflexió. En aquest sentit, Charamsa va opinar que el papa Francesc ho té molt "difícil" per fer canviar les posicions dels bisbes "més tancats".

"El discurs del papa Francesc és d'una esperança profunda per a aquesta Església en aquest moment", va indicar Charamsa. I va afegir: "Ell ha permès discutir, però ho hem de dir clarament: la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha tancat qualsevol discussió".

Charamsa va reiterar, un cop més, que se sent "alliberat" després d'admetre que té una parella del mateix sexe, i va considerar que hauria estat pitjor quedar-se callat davant la posició dins la cúria vaticana respecte als homosexuals, que qualifica d'"homofòbia paranoica irracional".

El capellà va destacar que "el meu pecat d'avui no és tan greu, no és tan gran com el meu pecat de silenci, de suport, per una situació que considero inhumana dins del Vaticà". "Per a ells, les relacions homosexuals són inhumanes, són l'expressió d'una sexualitat no humana", va reblar.

El religiós, finalment, va reconèixer que rep cada dia correus d'altres capellans que li agraeixen que hagi fet pública la seva homosexualitat.