El Fòrum Alsina critica el masclisme de l´Església i defensa el celibat opcional

Els grup de capellans gironins denuncia que les "celebracions encarcarades" no proclamen el missatge de Jesús

08.10.2015 | 14:55
Els membres del Fòrum Joan Alsina reclamen reformes profundes per afavorir les vocacions.
Els membres del Fòrum Joan Alsina reclamen reformes profundes per afavorir les vocacions.

El Fòrum Joan Alsina creu que, per fer front a la falta de vocacions, cal una "reforma a fons" del ministeri sacerdotal que inclogui, entre altres, l'establiment del celibat opcional, la renúncia a la discriminació de la dona i permetre una dedicació temporal. A més, critiquen que actualment es facin "celebracions encarcarades, plenes de signes i símbols anacrònics que no celebren ni proclamen el missatge de Jesús", i lamenten la "mentalitat masclista i patriarcal" del sistema.

En un comunicat fet públic ahir, però que havia estat mesos gestant-se, el Fòrum -que aplega un terç dels capellans de la diòcesi- respon a una intervenció del bisbe, Francesc Pardo, del curs passat, en què alertava que la manca de vocacions "es un problema de tota la diòcesi, no és només un problema del bisbe". Davant d'això, el Fòrum Alsina ha volgut fer les seves aportacions i suggeriments per tal d'incrementar el nombre de vocacions.

Per una banda, aquest grup de capellans gironins enumera una sèrie d'actituds que, al seu parer, no tenen futur i s'haurien d'arraconar. Per exemple, critiquen "les celebracions encarcarades, plenes de signes i símbols anacrònics que no celebren ni proclamen el missatge de Jesús", i lamenten la manca de propostes estimulants tant en la catequesi com en la predicació. A més, denuncien una "mentalitat masclista i patriarcal" en tot el sistema, i una "estructura de poder i control (especialment de les consciències) i de culte a la persona". Tot això, indiquen, afecta les parròquies, que estan vinculades a termes territorials i arrosseguen "entrebancs" que els impedeixen convertir-se en autèntiques comunitats.
Davant d'aquesta situació, el Fòrum Joan Alsina proposa una sèrie de suggeriments amb l'objectiu d'"engrescar" els fidels i acostar-los a l'Església. Per començar, creuen que cal reformar "a fons" l'estatut del ministeri sacerdotal, tot reforçant la seva funció de servei a la comunitat. En aquest sentit, creuen que l'elecció dels capellans s'ha de basar només en la idoneïtat de la persona per a la funció i el seu reconeixement per part dels fidels a qui ha de servir. Això inclou l'establiment del celibat opcional, la renúncia a la discriminació de la dona en el sacerdoci i l'acceptació de la temporalitat de la dedicació. A més, també creuen que s'hauria d'"esborrar" l'etiqueta d'imposició i obligatorietat de la missa dominical com a forma única i exclusiva de trobada amb Jesús i la comunitat.

Comunitats petites i creïbles

Pel que fa a les comunitats, creuen que s'ha de promoure la "participació responsable" de tots els seus membres i afavorir la formació de petites comunitats que donin un "testimoni creïble" de comunió. D'altra banda, aposten per buscar "cooperativament" signes, símbols i un llenguatge que siguin entenedors per la cultura d'avui. També volen tornar al baptisme el seu paper de "sagrament bàsic, principi i fonament de tota experiència de fe".

Els membres del Fòrum opinen que totes aquestes aportacions poden ajudar a definir les vocacions que s'adiguin millor a l'Església. Una Església, demanen, que "no s'amagui ni pretengui imposar el seu projecte i els seus valors, sinó que els proposi amb credibilitat i gosadia". Una Església, conclouen, que "escull el bàndol dels pobres i els més febles; que, si s'ha d'equivocar, no ho faci mai havent errat l'elecció".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema