El Fòrum Joan Alsina creu que, per fer front a la falta de vocacions, cal una "reforma a fons" del ministeri sacerdotal que inclogui, entre altres, l'establiment del celibat opcional, la renúncia a la discriminació de la dona i permetre una dedicació temporal. A més, critiquen que actualment es facin "celebracions encarcarades, plenes de signes i símbols anacrònics que no celebren ni proclamen el missatge de Jesús", i lamenten la "mentalitat masclista i patriarcal" del sistema.

En un comunicat fet públic ahir, però que havia estat mesos gestant-se, el Fòrum -que aplega un terç dels capellans de la diòcesi- respon a una intervenció del bisbe, Francesc Pardo, del curs passat, en què alertava que la manca de vocacions "es un problema de tota la diòcesi, no és només un problema del bisbe". Davant d'això, el Fòrum Alsina ha volgut fer les seves aportacions i suggeriments per tal d'incrementar el nombre de vocacions.

Per una banda, aquest grup de capellans gironins enumera una sèrie d'actituds que, al seu parer, no tenen futur i s'haurien d'arraconar. Per exemple, critiquen "les celebracions encarcarades, plenes de signes i símbols anacrònics que no celebren ni proclamen el missatge de Jesús", i lamenten la manca de propostes estimulants tant en la catequesi com en la predicació. A més, denuncien una "mentalitat masclista i patriarcal" en tot el sistema, i una "estructura de poder i control (especialment de les consciències) i de culte a la persona". Tot això, indiquen, afecta les parròquies, que estan vinculades a termes territorials i arrosseguen "entrebancs" que els impedeixen convertir-se en autèntiques comunitats.

Davant d'aquesta situació, el Fòrum Joan Alsina proposa una sèrie de suggeriments amb l'objectiu d'"engrescar" els fidels i acostar-los a l'Església. Per començar, creuen que cal reformar "a fons" l'estatut del ministeri sacerdotal, tot reforçant la seva funció de servei a la comunitat. En aquest sentit, creuen que l'elecció dels capellans s'ha de basar només en la idoneïtat de la persona per a la funció i el seu reconeixement per part dels fidels a qui ha de servir. Això inclou l'establiment del celibat opcional, la renúncia a la discriminació de la dona en el sacerdoci i l'acceptació de la temporalitat de la dedicació. A més, també creuen que s'hauria d'"esborrar" l'etiqueta d'imposició i obligatorietat de la missa dominical com a forma única i exclusiva de trobada amb Jesús i la comunitat.

Comunitats petites i creïbles

Pel que fa a les comunitats, creuen que s'ha de promoure la "participació responsable" de tots els seus membres i afavorir la formació de petites comunitats que donin un "testimoni creïble" de comunió. D'altra banda, aposten per buscar "cooperativament" signes, símbols i un llenguatge que siguin entenedors per la cultura d'avui. També volen tornar al baptisme el seu paper de "sagrament bàsic, principi i fonament de tota experiència de fe".

Els membres del Fòrum opinen que totes aquestes aportacions poden ajudar a definir les vocacions que s'adiguin millor a l'Església. Una Església, demanen, que "no s'amagui ni pretengui imposar el seu projecte i els seus valors, sinó que els proposi amb credibilitat i gosadia". Una Església, conclouen, que "escull el bàndol dels pobres i els més febles; que, si s'ha d'equivocar, no ho faci mai havent errat l'elecció".