Quaranta trens aturats o amb retard i uns 13.000 viatgers afectats és el resultat d'un matí caòtic en l'alta velocitat a Catalunya a causa d'un robatori, un intent de robatori o un sabotatge d'uns cables de fibra òptica situats al costat de la via entre Vilafranca del Penedès i Gelida (Alt Penedès).

Aquest és el balanç que realitza Renfe de la situació de caos que s'ha produït avui als trens d'alta velocitat a Catalunya, que ha perjudicat també molts altres viatgers procedents de la resta d'Espanya.

Poc abans de les set del matí, el suposat robatori o sabotatge dels cables ha començat a paralitzar els trens i els seus viatgers, ja que la fibra òptica permet la comunicació del control de Renfe amb els combois i no era segur mantenir la circulació ferroviària.

Així ho ha explicat el portaveu de Renfe viatgers a Catalunya, Félix Martín, que ha indicat que dos trens han hagut de parar, un a Riells, al nord de Barcelona, amb 150 passatgers, i un altre a Gelida, amb 350 viatgers a bord.

Ni tan sols el president de Renfe, Pablo Vázquez, s'ha lliurat d'aquesta situació en trobar-se en un tren parat a Saragossa a l'espera que se solucionés la incidència a Catalunya.

Pel que fa a l'origen de la incidència en la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa, es desconeix de moment si s'ha produït un robatori o un sabotatge.

Adif informa que, encara que inicialment tot apunta al fet que es tracta d'un intent de robatori de cable, s'estan investigant altres hipòtesis, com un possible acte de vandalisme.

Aquesta companyia ja està realitzant les primeres valoracions dels danys provocats a les instal·lacions per presentar la corresponent denúncia davant els Mossos d'Esquadra, que hauran d'investigar què ha passat i trobar els autors dels fets.

La ministra de Foment, Ana Pastor, de la seva banda, ha explicat des de Luxemburg, on es trobava en un consell de ministres de Transport de la UE, que "han trencat la tanca i la fibra òptica, tant la fibra principal com la fibra secundària, a les dues vies".

Preguntada sobre el fet que els fets siguin a causa d'un possible sabotatge, Pastor s'ha limitat a dir que el estan investigant els cossos i forces de seguretat de l'Estat, els Mossos d'Esquadra i també els serveis tècnics d'Adif, que han desplaçat un equip al lloc dels fets.

Renfe estima que cap a les 16:00 hores d'avui es normalitzi totalment la circulació de trens, si bé de moment es produeixen alguns retards d'un quart d'hora a determinats combois.

Es restableix el TAV a tot Catalunya

La línia del Tren d'Alta Velocitat (TAV) torna a funcionar a tot Catalunya. Renfe ha informat que des d'un quart d'onze del matí s'ha restablert el servei, que es trobava aturat des de les 7.00 per talls als cables de fibra òptica de la xarxa. Ara bé, la recuperació del servei és progressiva, de manera que els horaris del TAV encara poden acumular retards. De moment, a les 12.15 ja ha sortit un primer tren (procedent de Marsella) des de l'estació de Figueres-Vilafant en direcció a Barcelona. El mateix comboi ha fet parada a Girona.

Pel que fa a l'origen de la incidència, s'investiga un possible sabotatge als cables de fibra òptica que hi ha a la Granada (l´Alt Penedès) i que ha afectat el centre de control del trànsit ferroviari d´Adif. Això ha obligat a suspendre la circulació de tots els trens d´alta velocitat des de l´estació de Figueres-Vilafant i fins a la parada del Camp de Tarragona. Adif ha informat que, d'una banda, s'han robat 30 centímetres de cable de coure de la catenària que no ha afectat el servei. D'altra banda, s'han detectat talls als cables de fibra òptica. Dels quatre cables que disposa la xarxa, tres tenien un tall total i un altre de parcial.

Per tant, la incidència l'ha causat el tall, de manera intencionada o no, ja que els cables de fibra òptica transporten el sistema de gestió del trànsit ferroviari i de la seguretat. Per aquesta raó, la comunicació des del control de trànsit del TAV des de Vilafranca del Penedès fins a Figueres ha quedat suspesa i s'ha hagut d'aturar la circulació de tota la línia d'alta velocitat a Catalunya.

La incidència ha provocat que el primer tren del dia del TAV, que ha sortit de Figueres a les 6.30 i de Girona a les 6.46, s'hagi quedat aturat a la zona de Riells i Viabrea. Els passatgers d'aquest tren, que havien de ser a Barcelona a les 7.25, finalment han arribat a Barcelona-Sants (amb el mateix comboi) al voltant de les 10.30. L'operador ferroviari ha aclarit que aquest tren ha disposat en tot moment de llum, climatització i el servei de cafeteria perquè tota l'estona ha funcionat el sistema d'electricitat.

Cues per canviar bitllet, cerca d'alternatives i llargues esperes a l'estació de Girona

Centenars de passatgers han quedat afectats des de primera hora del matí per la incidència a la línia del TAV que ha afectat tot Catalunya. Molts d'ells tenien com a destinació Barcelona, on molts gironins van a treballar diàriament fent ús de la línia d'alta velocitat.

Aquests han hagut d'agafar, des de Girona, un tren convencional (de la línia R11 de Rodalies) que els permetés arribar al seu destí. Més problemes han tingut aquells que fan recorreguts de llarga distància. Per això, des de primera hora s'han viscut cues al vestíbul de l'estació del TAV de Girona de viatgers que demanaven que els retornessin els diners o que buscaven alternatives, segons ha informat l'ACN.

De fet, els passatgers que desestimin realitzar el viatge, podran canviar els seus bitllets per a una altra data o recuperar l'import íntegre en un termini de tres mesos.