Com a la majoria d'estacions de tren, ahir la del TAV Figueres-Vilafant va viure episodis de caos i col·lapse. El tall circulatori que va afectar des de primera hora del matí els trens de llarga distància de tot Catalunya va incidir molt especialment en els usuaris que es dirigien cap a França, majoritàriament turistes estrangers. Mentre els que es dirigien a Barcelona, tenien com a alternativa anar fins a l'estació de tren convencional de Figueres per continuar el camí, els que anaven a l'altra banda de la frontera ho van tenir més complicat perquè el transport per carretera no va arribar fins gairebé mig matí. Pel què fa als que anaven a Madrid per motius de feina, molts van optar per ajornar el seu viatge o demanar que els tornessin els diners.

De bon matí, els viatgers es van amuntegar a la sala principal de l'estació i també a la zona de taquilles on alguns demanaven canvis, d'altres que els tornessin els diners o bé, simplement, informació. De fet, a banda del panells on s'anunciaven els trens suspesos o ajornats, les megafonies poc informaven sobre l'estat de la qüestió. A primera hora, els busos els dirigien a l'estació convencional, allunyada de la de TAV, mentre els que anaven a França esperaven. A mesura que va avançar el matí, però, i malgrat que es va anunciar el restabliment del servei, ja no es van fer més trasllats. Paradoxalment, Adif anunciava que l'avaria s'havia arreglat però els treballadors de l'estació no podien assegurar als usuaris cap tren, ni tan sols a la tarda, més enllà del que tenia prevista l'arribada a la capital altempordanesa a un quart d'una provinent de Marsella. De fet, alguns van decidir canviar el que tenien i esperar embarcar en aquest. D'altres optaven per ajornar el trajecte davant la inseguretat. Just a les dotze, però, tot eren corredisses per intentar pujar al comboi, el primer que els podia portar a destí.

Sigui com sigui, el tall va obligar a molts a variar els seus plans. Per exemple, la Maria, una turista argentina que passa uns dies a casa del seu germà a Roses, va haver de cancel·lar el seu viatge a Madrid. "Tenia previst passar-hi tres dies i després tornar a Barcelona per agafar un vol a Milà, però havent perdut el dia d'avui he decidit no fer el viatge i quedar-me a Roses", explicava. D'altres, com la Marie, una francesa que viu al Port de la Selva, va marxar en taxi a Perpinyà per poder agafar un vol a París. En Ramon Ballart, que viatja sovint a París amb la seva dona per visitar el seu fill, no es mostrava sorprès per la incidència. "En aquest país el robatori de cable és una cosa habitual i no és la primera vegada que pateixo retards per aquest circumstància", va dir.Una altra de les afectades va ser la Carme Mallol. Tenia previst sortir amb el tren de les 11.41 però davant del retard va decidir ajornar la visita a la seva filla a Madrid fins l'endemà. Finalment i davant la imminent sortida del tren de Marsella, va tornar a canviar els plans i va poder embarcar tal i com havia previst.