La ministra de Foment, Ana Pastor, ha demanat avui disculpes als usuaris de la línia de trens d'alta velocitat entre Tarragona i Figueres (Alt Empordà), que s'ha hagut de suspendre per un robatori de cable de fibra òptica, i que els Mossos d'Esquadra col·laborin perquè no torni a repetir-se.

"Estem davant uns fets gravíssims perquè afecten el servei públic, centenars de persones, a les quals cal demanar disculpes", ha assenyalat la ministra en declaracions a la premsa en el marc d'un Consell de ministres de Transport de la Unió Europea (UE) que se celebra avui a Luxemburg.

"Hem demanat a la Generalitat que els Mossos d'Esquadra col·laborin de manera intensa perquè és molt important que no es tornin a produir aquest tipus de successos", ha afegit, i ha recordat que més del 50 % dels robatoris de cable s'han produït a Catalunya.

La ministra no ha volgut respondre a la pregunta de si considera que els Mossos d'Esquadra podrien fer més per protegir les línies i s'ha limitat a respondre que "el que hem de fer en aquest moment és treballar per descobrir qui ha estat capaç de fer una cosa així".

"Tots els ciutadans hauríem de col·laborar i especialment les forces de seguretat de l'Estat perquè es descobreixi de forma immediata qui pot ser capaç de fer una cosa així, perquè estem parlant d'un tema gravíssim", ha continuat.

La ministra ha reconegut que el robatori es va produir malgrat les càmeres de seguretat, les milers de persones dedicades a protegir les vies i la revisió de trens de reconeixement cada matinada.

Ha precisat, d'una altra banda, que la paralització de la línia, el servei de la qual ja ha estat restablert, "ha afectat 20 trens i 7.000 passatgers, que podran anar embarcant en els trens de forma progressiva fins al normal funcionament del servei".

"Han trencat la tanca i la fibra òptica, tant la fibra principal com la fibra secundària, a les dues vies", ha detallat.

Preguntada sobre el fet que els fets es deguin a un possible sabotatge, Pastor s'ha limitat a dir que ho estan investigant els cossos i forces de seguretat de l'Estat, els Mossos d'Esquadra i també els serveis tècnics d'Adif, que han desplaçat un equip al lloc dels fets.

Sobre com afecten aquests incidents a la credibilitat del servei, Pastor ha dit que "en aquests tres anys i vuit mesos el nombre de viatgers que s'han sumat a l'AVE a Espanya han passat de 20 milions en un any a gairebé 30 milions".