Les torres paral·leles a la MAT es començaran a desmuntar els propers mesos. Després que aquesta setmana hagi entrat en ple funcionament la interconnexió elèctrica entre Espanya i França, Red Eléctrica (REE) -tal com es va comprometre- ha tret a licitació el desmantellament de les línies Vic-Bescanó (de 220 kV) i del parc de les Guilleries (de 110 kV). Es tracta de dues de les quatre línies que s'han compactat amb la MAT i que ja no necessiten els suports antics.

El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, ha explicat que el tram Vic-Bescanó (de 20 km i amb 60 torres) es desmuntarà a partir del gener del 2016 i que en el cas de les Guilleries (de 12 km i amb prop de 30 suports) també es preveu fer a principis de l'any vinent. En ambdós casos, es calcula que els treballs de desmantellament durin entre sis i vuit mesos. Pel que fa a les dues altres línies paral·leles a la MAT, Bescanó-Sant Julià de Ramis (de 220 kV) i Sant Julià-Santa Llogaia d'Àlguema (de 132 kV), encara no hi ha data per a desmuntar-les.

En aquest cas, Pinós ha explicat que les dues línies es podran desmantellar quan entrin en funcionament les subestacions de la Farga de REE (a Sant Julià) i de Santa Llogaia d'Endesa. Per això, el delegat de REE ha afegit que es preveu que la Farga estigui en servei d'aquí a dos anys i que llavors es pugui desmuntar el tram Bescanó-Sant Julià (de 20 km). Pel que fa a Sant Julià-Santa Llogaia (de 24 km), es desmantellarà en el moment que Endesa -que encara no ha rebut la llicència definitiva- hagi construït la subestació. Ambdues línies sumen un centenar de torres.

«No apareix» l'estudi de la Generalitat

Pinós també ha avançat que l'estudi que la Generalitat ha fet sobre el ramal de la MAT que REE vol construir a Riudarenes «no apareix». Ara bé, ha deixat clar que encara que «hagi passat el temps», REE manté el projecte de construir aquest ramal de la MAT perquè «és necessari», segons Pinós, per reforçar l'alimentació del TAV i el subministrament elèctric al sud de la comarca de la Selva.