El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, considera "molt greu" que s'hagi interromput completament el servei del tren d'alta velocitat entre Vilafranca i Figueres aquest dijous al matí. En una entrevista a Rac 1, el conseller s'ha mostrat "sorprès" que l'AVE, que "presumeix d'excel·lir i que és projectat arreu del món com un dels millors de serveis de tren d'alta velocitat que existeixen, no tingui mecanismes per garantir uns serveis mínims quan passen coses d'aquestes". D'altra banda, Vila ha recordat que "no és un fet provat" que la incidència hagi estat provocada per un robatori de fibra òptica i ha dit que el Govern estarà pendent de les explicacions d'Adif en aquest sentit.

Vila ha recordat que la responsabilitat del servei és del Ministeri de Foment i ha lamentat que de moment aquest organisme "no ens ha pogut aclarir de què estem parlant". El conseller ha explicat que la incidència ha afectat més de 8.000 ciutadans i ha estat provocada per un tall en la fibra òptica, si bé es desconeix si el tall ha estat provocat per un robatori o per alguna altra causa.

Tot i la incidència d'aquest dijous a l'AVE, el conseller ha assegurat que "el que és indignant és la mala prestació del servei a rodalies; el servei d'alta velocitat funciona raonablement bé".

"Excusa de mal pagador"

El conseller ha assegurat que és una "excusa de mal pagador" quan la ministra diu que l'origen de moltes incidències, sobretot de Rodalies, és el robatori de cable de coure. "És evident que si la línia es manté bé, es protegeix correctament i es prenen les mesures necessàries i reglamentàries perquè els ciutadans no tinguin accés a la xarxa ferroviària, aquestes coses no passen", ha dit. És una fugida endavant dir que hi ha molts robatoris i que el Departament d'Interior de Catalunya vigili millor les vies; no va per aquí la cosa", ha afegit.