El sindicat agrari JARC-COAG denuncia un augment "desmesurat" del valor cadastral de les construccions agrícoles i ramaderes que, de moment, afecta 57 municipis de la demarcació de Girona. Fins ara, aquest tipus de construccions, com granges i coberts per desar-hi eines i maquinària, no tenien valor cadastral, però des d'aquest any, l'Estat els aplica els mateixos coeficients que a les naus industrials.

L'augment del valor cadastral pot repercutir en un notable increment d'impostos com l'Impost de Béns Immobles (IBI) o el de transmissions patrimonals. Això implica una nova despesa anual per al sector primari o el que JARC considera més greu, problemes perquè els hereus puguin quedar-se amb les explotacions quan les rebin en herència si han de pagar impostos molt més elevats.

Des de JARC-COAG consideren que és just que se'ls apliqui un valor cadastral, però no que s'equipari les construccions agràries a les industrials, ja que estan en sòl rústic i no industrial, la seva rendibilitat econòmica és inferior i a més, no poden repercutir l'increment en el preu dels seus productes.

"Estem d'acord en una actualització del cadastre, però no en què el valor sigui de 108 euros per metre quadrat. Uns 50 o 60 seria un valor just", explicava ahir el president del sindicat agrari a les comarques gironines, Joaquim Suñer. "Una granja no és una fàbrica, no podem apujar preus i el marge de benefici ja és molt ajustat, no podem repercutir aquesta nova despesa en res", apunta el sindicalista.

Aquesta revisió cadastral afecta, per ara, 57 municipis de les comarques gironines, molts dels quals a l'Alt Empordà. Ara JARC-COAG té prevista una reunió pel dia 22 d'octubre amb els subdelegat del govern per intentar modificar la revisió.

Mentrestant, han contactat amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà -entre els municipis afectats hi ha Llançà, Figueres, Saus, Camallera i Llampaies, Torroella de Fluvià o Garriguella- i volen enviar cartes a cadascun dels municipis on entra en vigor la revisió del cadastre per demanar que no repercuteixin l'augment a les ordenances fiscals. Els demanen que segueixin l'exemple de l'ajuntament de la Jonquera, que va aprovar per ple no incrementar l'IBI a aquest tipus de construccions.

Por per les herències

Tot i això, des de JARC asseguren que el que més es preocupa no és la pujada de l'IBI, ja que veuen viable negociar i arribar a acords amb els ajuntaments afectats per a que no el cobrin o ho facin per un import més reduït. Els alarma especialment l'efecte que els nous valors cadastrals puguin tenir en les transmissions patrimonials i que facin inassumibles els impostos a pagar per les herències. "Hi ha explotacions que si s'hi troben, podrien haver de tancar", diu Joaquim Suñer.