Un total de 4.403 infants i adolescents van participar durant l'estiu de 2014 en les activitats organitzades pels centres d'esplai de la Fundació Esplai Girona-Mare de Déu del Mont, que depèn del Bisbat. La gran majoria ho va fer en colònies (40%) i casals (36%), però també n'hi va haver que van optar per campaments (11%), rutes (11%) i camps de treball (2%). ?Gai?rebé 700 monitors es van encarregar de dinamitzar-les.

D'altra banda, les activitats realitzades pels centres al llarg del curs 2013-2014 van comptar amb 2.071 participants i 428 monitors.

Segons explica el president de la Fundació, Ferran Ruiz, en la memòria anual de l'entitat, la gestió de les subvencions per a beques menjador concedides per la Generalitat a famílies en situació de vulnerabilitat i de la Fundació Educo ha permès atendre els fills de 200 famílies que no podien portar-los a colònies o casals a causa de la seva situació econòmica.

Per la seva banda, l'Escola de l'Esplai -que es dedica a formar monitors i directors d'activitats de lleure- ha experimentat un creixement destacat a partir de la implementació dels nous currículums.

D'aquesta manera, durant el curs 2013-2014 va organitzar set cursos de monitors que van tenir 194 alumnes; dos cursos de directors amb 34 estudiants, dotze monogràfics amb 25 assistents i cinc cursos de premonitors amb 69 participants.

A més, la Fundació també va col·laborar amb ajuntaments per organitzar casals d'estiu municipals. En total, es van contractar 60 monitors per a dur a terme aquests casals, la major part dels quals van tenir lloc a Girona.

Pel que fa al Servei de Cases de Colònies, durant el 2014 se'n van gestionar set. El 91% de les reserves van ser per a entitats -la gran majoria de lleure educatiu-, mentre que la resta van ser per a grups escolars. En total, 11.795 persones van passar per les cases gestionades per la Fundació.

Finalment, per sisè curs consecutiu es van dur a terme les activitats de l'Escola Natura a les cases de La Cot i Els Arcs-Joan Julià, amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni natural del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. En total, hi van participar 33 escoles, que van portar 2.351 alumnes.