L'entrada en vigor de la nova facturació de l'electricitat per hores -la tarifa canvia cada hora del dia en funció del preu que tingui en aquell moment al mercat- gairebé no afectarà les famílies gironines. Segons dades d'Endesa, només el 41% de les llars de la demarcació disposen dels comptadors intel·ligents integrats necessaris per accedir a la tarifa regulada coneguda com a Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC). Per contra, encara hi ha més de 280.000 famílies que compten amb un comptador antic. Les companyies elèctriques tenen de temps fins al 2018 per completar el canvi.

De totes maneres, l'estalvi que es pot obtenir amb el nou sistema de facturació és encara molt petit. Segons una hipòtesi basada en estimacions d'una consultora especialitzada en temes elèctrics, un usuari que sigui capaç de concentrar el major nombre de tasques possible en l'hora més assequible aconseguirà gastar 18 cèntims menys en un dia. Per a això, hauria d'estar despert a les quatre de la matinada i disposar de potència suficient perquè funcionin al mateix temps la major part dels seus electrodomèstics.

La nova facturació horària permet a l'usuari fer la següent operació: examinar a última hora de la tarda al portal d'Internet de Red Eléctrica de España (www.ree.es) els preus que per a la jornada següent que s'han fixat en el mercat majorista, allà on diàriament intercanvien les seves ofertes les companyies productores i comercialitzadores d'electricitat. Amb aquesta informació, aquest usuari té l'opció d'organitzar el seu consum per rendibilitzar al màxim les hores més barates i evitar les més cares.

Quant es pot estalviar gràcies a aquest mecanisme? L'impacte efectiu en la factura està molt limitat en primer lloc pel fet que l'energia consumida representa com a mitjana menys d'un terç del rebut. Segons ha defensat el Govern, el sistema permetrà un estalvi del 5% anual. Les estimacions tècniques conegudes aquests dies rebaixen aquest percentatge fins a entre el 2% i el 4% i destaquen, a més, que el rebut pot baixar aquestes proporcions si es gestiona adequadament el consum, però també hi ha el risc de pujades si la llar té una despesa elèctrica rellevant a les hores punta.

Selectra, una consultora energètica amb presència a dotze països, ha determinat, considerant tots els preus registrats en el mercat majorista entre gener i setembre d'aquest any, que l'hora més cara és entre les nou i les deu de la nit, i la més barata, entre les quatre i les cinc de la matinada.

Els càlculs de Selectra permeten fer la següent simulació: si una llar programa la rentadora, l'assecadora, el rentaplats i el forn perquè funcionin entre les quatre i les cinc del matí, i a més disposa de potència suficient per cuinar, planxar i passar l'aspiradora també durant aquest moment de la matinada, gastarà en energia 1,6316 euros (a raó de 0,1122 euros el quilowatt).

Si tot aquest consum es concentrés en l'hora més cara, la despesa seria de 1,8089 euros (a 0,1244 euros el quilowatt). Això és, la diferència és d'una mica menys de 18 cèntims, encara que en termes relatius suposi el 10%.

Les variacions horàries en els preus de l'electricitat s'apliquen ja des del 2014, tot i que sense considerar els consums reals de cada usuari en cada hora. La facturació es feia aplicant sobre l'energia consumida pel client un perfil elaborat per Red Eléctrica de España a partir dels hàbits d'una mostra de 20.000 llars. Aquesta fórmula provisional es mantindrà per ara per als que, estant acollits a la tarifa regulada, no tenen comptador intel·ligent o quan el que tenen encara no està plenament integrat en el sistema informàtic de la seva companyia distribuïdora.