El crim del jove de Llançà que va aparèixer assassinat i cremat en un bosc de Colera el 17 març de 2014 arribarà aviat a judici. De moment, la fiscal Sandra Fagil ja ha formulat el seu escrit de qualificació provisional en el qual demana una pena de 25 anys de presó per a Marlon Roberto Castro Pedroza -acusat d'assassinat i incendi forestal-; 20 anys de presó per a Esther Puig del Castillo -acusada d'assassinat i incendi forestal-; 15 anys de presó per a Dolors Folch Julià -acusada d'assassinat i incendi forestal-; i tres anys de presó per a Carmen del Castillo Montero -acusada d'encobriment.

En el seu escrit, la fiscal indica que Marlon Roberto Castro Pedroza mantenia un estret vincle d'amistat amb Esther Puig del Castillo, qui regentava el bar La Prima de Llançà, i la mare d'aquesta, Carmen del Castillo Montero, amb qui compartia pis des de feia tres setmanes abans del crim. Tots tres tenien amistat amb Dolors Folch Julià.

Castro Pedroza havia mantingut una relació de festeig amb la nòvia de la víctima, a qui no es podia apropar ni tampoc comunicar en virtut d'una sentència condemnatòria per violència domèstica dictada el mes de febrer. La jove havia iniciat una nova relació amb la víctima -Ángel Ruiz da Roa- a partir del març i creu que tots els acusats van pactar aquell mateix mes asssassinar-lo. Víctima i acusats eren coneguts de la població.

Per al ministeri públic, el "pla preconcebut" va consistir a fer que la tarda del 17 de març, Dolors Folch passés a recollir la víctima a l'exterior del bar Encant, a Llançà. Sota el pretext d'acompanyar-lo al bosc de Sant Miquel de Colera, per tancar un suposat negoci de tràfic de drogues amb una tercera persona desconeguda.

"Confiant tant amb la seva relació d'amistat amb l'acusada, com en la bondat de l'oportunitat de negoci" el jove no va sospitar que li estaven preparant una emboscada per matar-lo.

Folch va deixar la víctima al camí rural de Sant Miquel, que és accessible des de la carretera N-260. Allà l'estava esperant Marlon Roberto Castro Pedroza, que ell creia que era la persona amb qui havia de tancar el negoci de drogues, de manera que no va desconfiar de les seves intencions, tenint en compte que ja es coneixien.

En baixar del cotxe, Castro Pedroza va situar la víctima a tocar el maleter del seu vehicle fent veure que hi tenia drogues, però l'únic que pretenia era abordar-lo de forma sorprenent, clavar-li nombrosos cops de puny "que van provocar-li la fractura dels ossos del nas" i després de deixar-lo mig estabornit li va clavar vuit vegades un ganivet de 16 centímetres al cap. La fiscal creu que Folch va presenciar l'escena.

Paral·lelament al crim, entén la representant del ministeri públic que la propietària del bar La Prima va preparar una bossa amb roba neta per al presumpte assassí que va recollir Folch Julià i la hi va portar perquè es pogués canviar i fer desaparèixer qualsevol indici del crim comès. En recollir la roba, Marlon Roberto va anar al bar a dutxar-se mentre Puig del Castillo s'encarregava de fer desaparèixer la roba tacada de sang.

A la nit, segons el relat de la fiscal, tots dos van anar a una benzinera de Figueres a comprar un bidó de benzina per, seguidament, tornar al bosc de Sant Miquel per provocar un incendi que servís per cremar el cadàver i fer desaparèixer qualsevol indici del crim.

Després de l'incendi, Castro Pedroza i Puig del Castillo van tornar al bar, on la mare de la noia els estava esperant per acompanyar el jove a l'estació de ferrocarril de Figueres-Vilafant i anar junts fins a València. Des d'allà es van traslladar a la Pobla de Farnals, on el 19 de març va acabar detingut el jove pels agents de la Policia Local.

L'incendi provocat va cremar mitja hectàrea de bosc en un incendi que va mobilitzar fins a cinc dotacions dels bombers que, entre altres coses, van deixar al descobert el cadàver, que va quedar carbonitzat però estava sencer. Els forenses van poder realitzar l'autòpsia i identificar-lo gràcies a les peces dentals, que no van quedar malmeses.

Un dels elements clau que va permetre als agents dels Mossos lligar caps sobre l'autoria del crim va ser el telèfon mòbil que el presumpte assassí es va deixar a l'escena del crim.