Unes 700 persones, entre elles més d'un centenar de nenes amb el nom d'Elna i algun Nael, es van reunir ahir al poble d'Elna, al Rosselló, en la 5a Trobada de petites Elna. Un retrobament que va servir per unir els territoris de banda i banda dels Pirineus i homenatjar el record de la jove mestre Elisabeth Eidenbenz, que va fundar la Maternitat d'Elna l'any 1939 en aquest poblet de la Catalunya Nord amb l'objectiu d'ajudar les dones embarassades que estaven internades en els camps de ?concentració del Rosselló. ?"M'agrada molt el meu nom, em fa sentir ?especial", va assenyalar l'Elna ?Guardiola, de Badalona. Des del consistori ja van avançar que volen potenciar més aquest espai.

Unes 700 persones, entre elles més d'un centenar de nenes anomenades Elna -d'entre pocs mesos i 17 anys d'edat- i alguns Nael (anagrama d'Elna), van participar en la cinquena trobada de petites Elna que s'ha fet a la Catalunya Nord. L'any passat es va realitzar al Palau Robert de Barcelona. En concret, aquesta trobada va néixer l'any 2008, quan la ?Generalitat i l'Editorial Ara Llibres van convocar una trobada al Parc de la Ciutadella de la capital catalana.

La idea de la primera trobada va sorgir arran de la publicació per l'editorial 'Ara Llibres' de l'obra d'Assumpte Montellà, 'La Maternitat d'Elna, bressol dels exiliats' i que va coincidir amb el fet que la ?Generalitat acabava d'organitzar una ?exposició que recuperava la ?història de la maternitat. Enguany, el retrobament també ha coincidit amb la commemoració dels deu anys que fa que l'Ajuntament ?d'Elna és el propietari d'aquest espai.

D'altra banda, les Elnes que es van reunir al Rosselló van assegura que se senten "molt orgulloses" de portar aquest nom. Una noia anomenada Elna, de les comarques tarragonines, destacava que molta gent té problemes a l'hora de pronunciar-lo però que, tot i això, ella s'encarrega d'explicar-ho i repetir-lo a tothom qui pregunta.